Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 1.374 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 39.436 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 52.645 νεκρούς επί συνόλου 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Σχεδόν 800 θάνατοι σε 24 ώρες

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν σχεδόν 800 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ διαγνώστηκαν πάνω από 32.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) είχαν υποκύψει στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός συνολικά 121.176 άνθρωποι, ενώ είχαν προσβληθεί 2.342.739, κατά τα στοιχεία αυτής της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Σε ορισμένες από τις αρχικές εστίες της πανδημίας, όπως η Νέα Υόρκη, η κατάσταση βελτιώθηκε, όμως πολλές πολιτείες του Νότου και της Δύσης καταγράφουν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.

Στο Τέξας, που έσπευσε να ξεκινήσει την άρση των μέτρων περιορισμού νωρίς, στις αρχές του Μαΐου, καταγράφηκαν έτσι χθες Τρίτη γύρω στα 5.000 κρούσματα μόλυνσης — νέο θλιβερό ρεκόρ — εξωθώντας τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ να συστήσει στους πολίτες να μείνουν σπίτι. Ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία διπλασιάστηκε μέσα στον τελευταίο μήνα στην πολιτεία· πλέον εκφράζονται ανησυχίες ότι οι υπηρεσίες υγείας θα βρεθούν αντιμέτωπες με κορεσμό.

Περίπου οι μισές από τις 50 αμερικανικές πολιτείες γνωρίζουν αύξηση των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αυτό εξηγεί το γιατί οι ημερήσιοι απολογισμοί των ανθρώπων που μολύνονται δεν πέφτουν, αντίθετα με τους αριθμούς των θανάτων.

Ο ανοσιολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μορφή που αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό στις ΗΠΑ, τόνισε χθες πως είναι πλέον «αληθινά» ανήσυχος για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης.

Μεξικό: 793 θάνατοι και νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο διαπιστώθηκαν άλλοι 793 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ενώ καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 6.288 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 23.377 νεκρούς επί συνόλου 191.410 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η κυβέρνηση τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανότατα είναι πολύ πιο υψηλός από αυτόν των περιπτώσεων όπου έχει υπάρξει επισήμως διάγνωση και καταγραφή.

Το Μεξικό είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, μετά τη Βραζιλία.

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε πλέον τους 100.000 νεκρούς, τους μισούς και πλέον από τους οποίους θρηνεί η Βραζιλία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλούνται τα επίσημα δεδομένα όπως ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.

Πάνω από 2,1 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί στην περιοχή αυτή, που αποτελεί νέο επίκεντρο της πανδημίας. Η Βραζιλία, το Μεξικό, το Περού και η Χιλή είναι μέχρι εδώ οι χώρες που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα.

Το Μεξικό ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε 793 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και νέο θλιβερό ρεκόρ 6.288 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό στη χώρα να φθάνει τους 23.377 νεκρούς επί συνόλου 191.410 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το Μεξικό υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία μετά τη Βραζιλία, όπου δικαστής διέταξε χθες τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Ο Μπολσονάρου έχει εμφανιστεί επανειλημμένα χωρίς να χρησιμοποιεί μέσα ατομικής προστασίας σε κινητοποιήσεις οπαδών του.

Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε άλλους 1.374 θανάτους και 39.436 μολύνσεις χθες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία να ξεπερνά τα 52.000 και τον αριθμό των Βραζιλιάνων που έχουν προσβληθεί να ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο.

Η εξάπλωση του ιού μοιάζει εξάλλου να επιταχύνεται και στην περιοχή της κεντρικής Αμερική. Οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν χθες ότι κατέγραψαν νεό θλιβερό ρεκόρ 700 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 35 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να φθάνει τους 582.

Αυστραλία: Πρώτος θάνατος έπειτα από έναν και πλέον μήνα και πλέον

Οι αρχές στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας άνδρας ηλικίας πάνω από 80 ετών πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας της COVID-19· πρόκειται για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έπειτα από έναν μήνα και πλέον, ενώ η Βικτόρια κατέγραψε επίσης διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 για όγδοη συναπτή ημέρα.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας στην πολιτεία Βικτόρια, ο Μπρετ Σάτον, διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 20 νέες μολύνσεις — είχαν ανακοινωθεί 17 την Τρίτη και 16 τη Δευτέρα — και ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε σχεδόν 1.900 στην περιοχή ευθύνης του.

Η έξαρση των κρουσμάτων στη Βικτόρια πυροδοτεί την ανησυχία για το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. 241 από τα κρούσματα μόλυνσης εκεί έχει επαληθευτεί ότι οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα (+8 από την Τρίτη).

Οι αρχές στη Βικτόρια, που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της πανδημίας στην Αυστραλία, προσπαθούν να φρενάρουν την εξάπλωση σε περίπου έξι συνοικίες στη Μελβούρνη.

Το Σαββατοκύριακο, παρέτειναν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για άλλον έναν μήνα και επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς στις συναθροίσεις.

Παρά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Βικτόρια, οι αρχές στη γειτονική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας διαβεβαιώνουν πως δεν θα κλείσουν τα σύνορα. Ωστόσο, η επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Γκλάντις Μπερετζίκλιαν προέτρεψε τους κατοίκους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη γειτονική πολιτεία.

Μέχρι σήμερα, οι αρχές στην Αυστραλία πιστώνονται ότι απέτρεψαν τον κίνδυνο υψηλού αριθμού θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, χάρη στα έγκαιρα μέτρα περιορισμού που έλαβαν. Καταγράφουν λίγες περισσότερες από 7.500 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 103 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Γερμανία: 19 θάνατοι και 587 κρούσματα σε 24 ώρες

Ακόμη 19 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν παράλληλα 587 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης να φθάνει πλέον τους 8.914 νεκρούς επί συνόλου 191.449 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Κίνα: 12 κρούσματα σε 24 ώρες, τα 7 στο Πεκίνο

Συνολικά 12 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Υγείας ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοίνωσε η ίδια σήμερα, διευκρινίζοντας ότι σε εννέα περιπτώσεις η μετάδοση έγινε στην κοινότητα και οι υπόλοιπες τρεις ήταν «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία του κινεζικού υπουργείου Υγείας όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια από το εσωτερικό.

Επτά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Πεκίνο και δύο στην επαρχία Χεμπέι.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Ως χθες τα μεσάνυχτα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ανερχόταν σε 83.340 στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων νοσηλεύονται 368, οι 12 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 παραμένει αμετάβλητος, στους 4.634.

Στο Πεκίνο, όπου οι αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση εστίας μόλυνσης σε αχανή χονδρική αγορά τροφίμων, έχουν διαγνωστεί συνολικά 256 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, την 11η Ιουνίου.