Θα χρειαστούν περισσότερα από εβδομήντα χρόνια μέχρι όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με έκθεση της Unesco.

Οι ηγέτες του κόσμου έχουν δεσμευτεί αυτός ο στόχος να επιτευχθεί έως το 2015. Η έκθεση όμως αναφέρει πως 57 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και με βάση τον τωρινό ρυθμό προόδου θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2086 για να αποκτήσουν πρόσβαση τα φτωχά κορίτσια από αγροτικές περιοχές της Αφρικής.

Η συντάκτρια της έκθεσης χαρακτηρίζει τα στοιχεία σοκαριστικά.

Η έλλειψη εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και η κακή ποιότητα πολλών σχολείων σε φτωχές χώρες περιγράφονται ως «παγκόσμια εκπαιδευτική κρίση».

Στις φτωχές χώρες, ένας στους τέσσερις πολίτες νεαρής ηλικίας δεν γνωρίζει να διαβάσει μια απλή πρόταση.

Η μελέτη της Unesco αποτελεί ετήσια καταγραφή προόδου σε σχέση με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας για την εκπαίδευση.

Προειδοποιεί πως η δέσμευση για πρόσβαση όλων των παιδιών σε δημοτικό σχολείο και μείωση του αναλφαβητισμού ενηλίκων κατά 50% είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί.

Σημειώνει επίσης πως η παροχή βοήθειας για πρόσβαση στην εκπαίδευση μειώνεται αντί να αυξάνεται και δεν είναι στοχευμένη στις φτωχότερες χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Ο μεγαλύτερος παραλήπτης βοήθειας για εκπαίδευση είναι η Κίνα που λαμβάνει ενίσχυση αξίας 77 φορές μεγαλύτερης από το Τσαντ ενώ υπάρχουν ακόμα 57 εκατομμύρια παιδιά που δεν έχουν την ευκαιρία να λάβουν ούτε στοιχειώδη εκπαίδευση.