Χωρίς συμφωνία επί των πλέον σημαντικών ζητημάτων έληξε ο χθεσινός γύρος του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο πλευρών.

«Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και οι θέσεις μας διαφέρουν σημαντικά» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά τη συζήτηση που είχε, επί σχεδόν δύο ώρες, με τον ομόλογό του τού Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, η πλευρά της Πρίστινας υπό τον Χασίμ Θάτσι επιμένει στο να είναι υπό τη δικαιοδοσία του Βασικού Δικαστηρίου της Μιτρόβιτσα τρεις δήμοι με αλβανική πλειοψηφία νότια του ποταμού Ιμπαρ, καθώς και τέσσερις σερβικοί δήμοι.

«Αυτό διαταράσσει τα όσα είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως στη βάση της εθνοτικής σύνθεσης» εξήγησε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε, ότι οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης καθώς και τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία θα συνεχιστούν στις 12 Φεβρουαρίου, ύστερα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσοβο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ντάτσιτς εξέφρασε την έκπληξη της σερβικής πλευράς για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Όλιβερ Ιβάνοβιτς, γεγονός το οποίο και καταδίκασε. «Ελπίζουμε πως αυτό δεν θα επηρεάσει τις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές στη Μιτρόβιτσα» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Θάτσι επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξε συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί. Στον χθεσινό, 21ο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πριν από τις συνομιλίες, η κ. Άστον είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι.