Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti αναφέρεται στην ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και σχολιάζει πως η Ελλάδα μπορεί να περιμένει μάταια την αμερικανική υποστήριξη.

«Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: Η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει την Αθήνα», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου της αναλύτριας Ιρίνα Άλξνις.

Το άρθρο σημειώνει πως: «οι Έλληνες και οι Κύπριοι, με τη σειρά τους, έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να είναι νευρικοί: η Τουρκία συνεχίζει να εξερευνά πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, παρεμβαίνοντας στα συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Στο τέλος του 2019, η ΕΕ επέβαλε ακόμη και κυρώσεις για δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου .

Αυτή τη φορά το σκάνδαλο προέκυψε λόγω αιτήσεων για άδειες που εκδόθηκαν από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου για εργασία κοντά στα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα κατηγόρησε την Άγκυρα για εξερεύνηση στην υφαλοκρηπίδα τους.

Και παρόλο που με λόγια οι ελληνικές αρχές στρέφονται προς την Ευρώπη για υποστήριξη , οι κύριες ελπίδες τους για επιτυχή επίλυση του προβλήματος συνδέονται, χωρίς αμφιβολία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, η δήλωση του Υπουργού Άμυνας είναι μια προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση ενός ανώτερου εταίρου του ΝΑΤΟ .

Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πρακτικά καμία πιθανότητα εναντίον της Τουρκίας, της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις συγκαταλέγονται στους δέκα πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο και ταυτόχρονα συμμετέχουν συνεχώς σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι Έλληνες δεν πολεμούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αντικειμενικά πολύ πιο αδύναμοι από τους Τούρκους στρατιωτικά. Έτσι, οι ελπίδες τους για βοήθεια στις ΗΠΑ, είναι απολύτως κατανοητές».

Μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο δημοσίευμα σημειώνει ότι: «οι ελπίδες των Ελλήνων για την ενεργό και αποτελεσματική τους βοήθεια (σ.σ. από τις ΗΠΑ) μπορεί να είναι μάταιες».