Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα «πολιτικοποιημένη» την έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και έκανε λόγο για βασανιστήρια και εκτελέσεις από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται κατηγορηματικά την αυθεντικότητα της έκθεσης», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο η έκθεση αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μοντρέ της Ελβετίας, είχε ως στόχο «να υπονομεύσει τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία». «Είναι μια πολιτικοποιημένη έκθεση, χωρίς αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό», σημείωσε.

Η έκθεση αυτή βασίστηκε στις περίπου 55.000 φωτογραφίες που παρέδωσε ένας λιποτάκτης, οι οποίες, σύμφωνα με νομικούς ειδικευμένους σε εγκλήματα πολέμου, παρέχουν «σαφείς αποδείξεις» για το «συστηματικό βασανισμό και τις δολοφονίες» 11.000 κρατουμένων από το καθεστώς του Άσαντ. Τρεις πρώην εισαγγελείς διεθνών δικαστηρίων εξέτασαν τις φωτογραφίες και ανέφεραν ότι αποτελούν αποδείξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Συρίας ωστόσο υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες είναι πλαστές. «Όποιος έχει εργαστεί στον τομέα της διερεύνησης εγκλημάτων μπορεί να δει ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι πλαστές», σημείωσε.

Στις εικόνες που συνοδεύουν την έκθεση διακρίνονται άνδρες με σημάδια από στραγγαλισμό, ξυλοδαρμό, ηλεκτροπληξία καθώς και άλλοι που δείχνουν να έχουν λιμοκτονήσει.

Οι νομικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η σύνταξη της έκθεσης τους ανατέθηκε από τη βρετανική νομική εταιρεία Carter-Ruck η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, μιας χώρας που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες οι οποίοι μάχονται το καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

Ο λιποτάκτης στρατιώτης, ο οποίος στην έκθεση αναφέρεται με το κωδικό όνομα «Καίσαρας», είπε ότι εργαζόταν στη στρατιωτική αστυνομία και δουλειά του ήταν να φωτογραφίζει τους νεκρούς κρατουμένους. Δεν ισχυρίζεται ότι ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας εκτελέσεων ή βασανιστηρίων.