Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 35 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε συνοικία της νοτιοδυτικής Βηρυτού.

Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά επίθεση από τον περασμένο Ιούλιο στη συνοικία αυτή, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των αντικαθεστωτικών στον εμφύλιο της Συρίας.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σύντομα ανέλαβε το «Μέτωπο Αλ Νόσρα στο Λίβανο», μια οργάνωση που εμφανίστηκε πρόσφατα και η οποία φέρει το ίδιο όνομα με τον επίσημο βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Δεν έχει, ωστόσο, μέχρι στιγμής, εξακριβωθεί η ακριβής σχέση μεταξύ των δύο αυτών ομάδων.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν» δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος επικοινωνίας του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού στο Λίβανο, Άγιαντ αλ Μονζέρ.

Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας ο στρατός ανέφερε ότι ανακάλυψε απομεινάρια των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν μαζί με ανθρώπινα υπολείμματα που προφανώς ανήκουν στον καμικάζι αυτοκτονίας, όπως επίσης και μια ζώνη με εκρηκτικά που δεν είχε πυροδοτήσει ο τρομοκράτης.

Η επίθεση σημειώθηκε στον τομέα αλ Άριντ, έναν εμπορικό πολυσύχναστο δρόμο της συνοικίας Χάρετ Χρέικ, στην οποία στις αρχές Ιανουαρίου είχε σημειωθεί άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά την οποία σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης για να σβήσουν την φωτιά που είχε ξεσπάσει, την ώρα που τα ασθενοφόρα απομάκρυναν τους τραυματίες, κατά την περιγραφή που έκανε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ταυτόχρονα στρατιώτες και μέλη της Χεζμπολάχ που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

«Περνούσα από το δρόμο όταν σημειώθηκε η έκρηξη» δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας τραυματίας, ο Καμάλ Αμπντέλ Άλι. «Δεν ξέρω πώς, εκσφενδονίστηκα μακριά και κατέληξα στο έδαφος».

Αυτή η επίθεση είναι η έκτη από τον Ιούλιο και η τρίτη μέσα σε ένα μήνα στη συνοικία προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η οργάνωση «Μέτωπο αλ Νόσρα στο Λίβανο» εξήγησε ότι «μάρτυρας» πραγματοποίησε αυτήν την «επιχείρηση» για να απαντήσει «στις σφαγές από το κόμμα του Ιράν», αναφερόμενη στη Χεζμπολάχ.

Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην οποία σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι πριν από μία εβδομάδα στη Χερμέλ, στα ανατολικά της χώρας.

Μετά τη νέα αυτή επίθεση ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν απηύθυνε έκκληση για «εθνική ενότητα», προκειμένου «να εξαλείψουμε την τύχη της τρομοκρατίας, ένα φαινόμενο που πρέπει να καταπολεμηθεί με τρόπο αδιάλειπτο».