Τριάντα άτομα από το Βιετνάμ καταδικάστηκαν σήμερα σε θάνατο στη μεγαλύτερη δίκη που έχει διεξαχθεί στη χώρα για υπόθεση ναρκωτικών, με 89 κατηγορούμενους για διακίνηση σχεδόν δύο τόνων ηρωίνης.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη στο Βιετνάμ όσον αφορά τον αριθμό των κατηγορούμενων, τον αριθμό των θανατικών ποινών και την ποσότητα της ηρωίνης που διακινήθηκε», δήλωσε ο δικαστής Νγκο Ντουκ μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στη βόρεια επαρχία Κουάνγκ Νινχ.

Οι άλλοι 59 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές που αρχίζουν από φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή έως ισόβια.

«Η δίκη που διήρκησε 17 ημέρες, είχε αρχίσει στις 3 Ιανουαρίου. Λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και της σοβαρότητας της υπόθεσης η δίκη διεξήχθη στη φυλακή», διευκρίνισε ο δικαστής.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, οι 89 κατηγορούμενοι ήταν μέλη τεσσάρων διεθνών δικτύων που μετέφεραν ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά από το Λάος στο Βιετνάμ και την Κίνα από το 2006.

Ένας από τους αρχηγούς των δικτύων αυτών εξακολουθεί να διαφεύγει, σύμφωνα με τον κρατικό Τύπο.

Τα δίκτυα εξαρθρώθηκαν τον Αύγουστο του 2013 και η αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα και κατάσχεσε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Το «χρυσό τρίγωνο», η περιοχή στη μεθόριο ανάμεσα στο Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ ήταν η πρώτη σε παραγωγή ηρωίνης και της πρώτης ύλης της, του οπίου, πριν από 30 χρόνια. Έκτοτε, ωστόσο, το Αφγανιστάν κατέλαβε τη θέση αυτή καθώς προηγείται μακράν από τη Μιανμάρ που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Η νομοθεσία στο Βιετνάμ κατά της διακίνησης ναρκωτικών είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Κάθε άτομο που συλληφθεί έχοντας στην κατοχή του τουλάχιστον 600 γραμμάρια ηρωίνης ή περισσότερα από 20 κιλά οπίου αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών.