Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Αμπού Κατάντα στην Ιορδανία ζήτησε σήμερα από τους εξεγερμένους και τους τζιχαντιστές στη Συρία να πάψουν να μάχονται μεταξύ τους, στη διάρκεια της δίκης του στο Αμάν.

«Οι μάχες μεταξύ των ισλαμιστικών φατριών πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε ο Κατάντα ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία.

Ο Κατάντα αναφερόταν στο Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που εμπλέκονται στην κρίση στη Συρία, καλώντας τις δύο ομάδες να συμφιλιωθούν, ενώ ζήτησε να τερματιστούν οι απαγωγές των πολιτών.

Από τις 3 Ιανουαρίου οι εξεγερμένοι, αγανακτισμένοι από τις ωμότητες που προσάπτονται στο ΙΚΙΛ, έχουν στραφεί εναντίον των πρώην συμμάχων τους στη μάχη κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Ο Αμπού Κατάντα δήλωσε αθώος στο ξεκίνημα της δίκης του, στις 10 Δεκεμβρίου.

Στη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση εκτίμησε ότι η διαδικασία είναι «πολύ αργή» και ζήτησε από το δικαστήριο «να σεβαστεί» τη συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ του Αμάν και του Λονδίνου, βάσει της οποίας οι αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί έπειτα από βασανιστήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Ο ίδιος απειλεί «να μποϊκοτάρει» τη δίκη, αν δεν γίνει σεβαστή η συνθήκη αυτή.

Έπειτα από 10 χρόνια δικαστικών μαχών ο Κατάντα εκδόθηκε από το Λονδίνο στην Ιορδανία τον Ιούλιο. Το 1999 είχε καταδικαστεί σε θάνατο ερήμην για «συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», κυρίως εναντίον του αμερικανικού σχολείου στο Αμάν, μια ποινή που είχε αμέσως μετατραπεί σε ισόβια με καταναγκαστικά έργα. Το 2000 καταδικάστηκε επίσης ερήμην σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για συνομωσία για τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον τουριστικών στόχων στην Ιορδανία.