Ταινία για τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής του Αντνάν Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1961 κατηγορούμενος μεταξύ άλλων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Zaman» την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει η εταιρεία «Cinepoint Film Production» και τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο Αντνάν Μεντερές ήταν ο 13ος πρωθυπουργός της σύγχρονης Τουρκίας. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960 συνελήφθη μαζί με τον πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και υπουργούς της τότε κυβέρνησης.

Ακολούθησε πολύμηνη δίκη κατά την οποία ο Μεντερές βρέθηκε αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών για διάφορα αδικήματα, μεταξύ αυτών και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (Σεπτεμβριανά). Καταδικάστηκε σε τετράκις σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961, στη νήσο Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.