Η επικοινωνία δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά όταν αφορά ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Στο γηροκομείο Montepio στην πόλη Μοντίζο της Πορτογαλίας, η Μαρία ντας Μέρσες προσπαθούσε να μην κλάψει όταν είδε τον 90χρονο πατέρα της – μιλώντας μαζί του μέσα από ένα γυάλινο θάλαμο που στήθηκε μπροστά σε ένα παράθυρο για να επιτρέψει τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους να έχουν επικοινωνία με την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Σε κάνει να θες να τον αγκαλιάσεις», δήλωσε η 63χρονη Μέρσες στο Reuters ύστερα από 15λεπτη επίσκεψη στο «κουτί των συναισθημάτων», όπως είναι γνωστός ο θάλαμος αυτός. «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να αντισταθώ εάν δεν υπήρχε το τζάμι».

Ο κλιματιζόμενος γυάλινος θάλαμος που στήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα στο γηροκομείο βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου παράλληλα με ένα από τα δωμάτια. Οι ηλικιωμένοι που διαμένουν στη μονάδα φροντίδας μπορούν να καθίσουν και να μιλήσουν με τους συγγενείς τους χρησιμοποιώντας τα μικρόφωνα που έχουν τοποθετηθεί στις δύο πλευρές του τζαμιού, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Η Μέρσες είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους στην Πορτογαλία με συγγενείς σε γηροκομεία που δυσκολεύονται να διαχειριστούν την απαγόρευση των επισκέψεων προκειμένου οι ηλικιωμένοι να προστατευθούν από τον ιό στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Περίπου το 14% των 2.500 γηροκομείων στην Πορτογαλία έχουν καταγράψει κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η Πορτογαλία, που έχει ανακοινώσει πάνω από 28.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.175 θανάτους, άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 4 Μαΐου.

Τα γηροκομεία θα αρχίσουν να ανοίγουν και πάλι να ανοίγουν τις πόρτες τους στις 18 Μαΐου υπό περιορισμούς, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση μεταξύ επισκεπτών και φιλοξενουμένων.

Η επικεφαλής νοσηλεύτρια Πατρίτσια Σοάρες πιστεύει ότι τα γηροκομεία πρέπει να μείνουν κλειστά για περισσότερο καιρό για να προστατευθεί η ευπαθής ομάδα των ηλικιωμένων. «Θέλουμε να κρατήσουμε τον ιό μακριά», δήλωσε.

Πάνω από 90 ηλικιωμένοι ζουν στο γηροκομείο Montepia, με πολλούς εξ αυτών να πάσχουν από άνοια και ορισμένους να δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί δεν μπορούν να δουν τους συγγενείς τους.

«Υπήρχαν άνθρωποι που δεν το κατάλαβαν, κάποιοι ακόμα δεν το καταλαβαίνουν και πιστεύουν ότι οι οικογένειές τους τους εγκατέλειψαν», δήλωσε ο πρόεδρος του γηροκομείου Πέντρο Σάντος. «Το ‘κουτί των συναισθημάτων’ έφερε χαρά».

Η 58χρονη Φάτιμα Σόουζα έχει χρησιμοποιήσει ήδη τρεις φορές τον ειδικό θάλαμο για να μιλήσει με την 89χρονη θεία της Ρόζα Γκόρντο.

«Όταν μπήκαμε και την είδαμε στην άλλη πλευρά με το χέρι της πάνω στο τζάμι….δεν ήταν εύκολο και συνεχίζει να μην είναι εύκολο», δήλωσε δακρυσμένη.