Για συνομιλίες αναμένονται σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και ο αντίπαλός του ηγέτης των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, όπως ανακοίνωσε το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος Κιρ και ο δρ. Μάκαρ έρχονται στην Αντίς Αμπέμπα για διαβουλεύσεις. Φθάνουν τώρα και θα συναντηθούν εντός της ημέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιθιοπικού υπουργείου Ντίνα Μουφτί.

Ο ηγέτης των ανταρτών Ρικ Μάκαρ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τζούμπας και ότι στέλνει τριμελή αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, χωρίς ωστόσο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός.

Οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σήμερα μέρος της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπορ, όπως δήλωσε ο δήμαρχός της, ενώ εκπνέει η προθεσμία που έχουν ορίσει οι γειτονικές χώρες του Νοτίου Σουδάν για τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανταρτών Μόουζες Ρουάι Λατ, οι δυνάμεις της εξέγερσης ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο της πόλης Μπορ στο ανατολικό κρατίδιο Τζόνγκλεϊ. «Η Μπορ τελεί υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του τακτικού στρατού Φίλιπ Αγκουέρ το διέψευσε τονίζοντας ότι οι μάχες «δεν έχουν τελειώσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπένιαμιν δήλωσε ότι η Τζούμπα στέλνει αντιπροσωπεία στην Αιθιοπία για συνομιλίες. «Πηγαίνουμε εκεί», τόνισε.

Ο Μπένιαμιν δήλωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα για τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ να μοιραστεί την εξουσία με τον Μάκαρ, γιατί ο αρχηγός των ανταρτών υποκίνησε πραξικόπημα κατά του ηγέτη της χώρας.