Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και ο αντίπαλός του πρώην αντιπρόεδρος Ρικ Μάκαρ, επικεφαλής της εξέγερσης που πολεμά από τα μέσα Δεκεμβρίου τον τακτικό στρατό, ετοιμάζουν σήμερα τις αντιπροσωπείες τους για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα των χωρών της περιοχής, παρά τη συνέχιση των εχθροπραξιών.

Παρότι οι αντιπροσωπείες αναμένονταν από χθες στην αιθιοπική πρωτεύουσα για την έναρξη των συνομιλιών, οι διαπραγματευτικές ομάδες δεν έχουν ακόμη αναχωρήσει από το Νότιο Σουδάν. Αναμένονται αργότερα σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Είμαστε έτοιμοι αλλά η αντιπροσωπεία μας δεν είναι στην Αντίς Αμπέμπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μόουζες Ρουάι Λατ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίκαελ Μακούι δήλωσε από την πλευρά του ότι ουδεμία κυβερνητική αντιπροσωπεία έχει αναχωρήσει και ότι ο πρόεδρος δεν έχει ανακοινώσει τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας.

«Ανησυχώ μήπως οι συνεχιζόμενες μάχες στη Μπορ εμποδίσουν την έναρξη των συνομιλιών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας Τέντρος Αντχανομ, πρόεδρος της διακυβερνητικής αρχής για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική (IGAD), υπό την αιγίδα της οποίας θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Παρά την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου που είχαν ορίσει οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής στις δύο πλευρές για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν το διάλογο, οι μάχες συνεχίζονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μπορ, την πρωτεύουσα του ανατολικού κρατιδίου Τζόνγκλεϊ, προσθέτοντας ότι ο στρατός παραμένει στα “περίχωρά” της.

Λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος της Μπορ Νχίαλ Ματζάκ Νχίαλ είχε δηλώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν “τακτική υποχώρηση”.

Είναι η τρίτη φορά από την έναρξη των μαχών, στις 15 Δεκεμβρίου, που ο έλεγχος της στρατηγικής πόλης αλλάζει χέρια.

Η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 180.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.