Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και οι αντάρτες που είναι πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός, καθώς προετοιμάζονται για την έναρξη συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της βίας στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο ανατολικοαφρικανικός οργανισμός Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD).

«Ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ και ο δρ. Ρικ Μάκαρ συμφώνησαν για μια παύση των εχθροπραξιών και τον διορισμό διαπραγματευτών ώστε να επιτευχθεί μια επιβλεπόμενη και εφαρμοζόμενη εκεχειρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του IGAD, ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Προς το παρόν δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα λεπτομέρειες όσον αφορά το πότε θα τεθεί σε ισχύ αυτή η κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο λίγο νωρίτερα σήμερα ο Μάκαρ είχε αποκλείσει σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο την άμεση επίτευξη εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να αποτελέσει το προϊόν διαπραγμάτευσης και είχε σημειώσει ότι στο μεταξύ οι αντάρτες του συνεχίζουν τη μάχη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος είχε επισημάνει επίσης ότι αποστέλλει μια αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί εξ ονόματός του στην Αντίς Αμπέμπα, αποκλείοντας προς το παρόν μια απευθείας συνάντησή του με τον πρόεδρο Κιρ.

«Γι’ αυτόν τον λόγο πάει η αντιπροσωπεία στην Αντίς Αμπέμπα, για να συζητήσει και να διαπραγματευτεί», εξήγησε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

«Οι δυνάμεις μας εξακολουθούν να προχωρούν προς την Τζούμπα (την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν) και δεν υπάρχει προς το παρόν εκεχειρία», είχε σημειώσει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπορ, πρωτεύουσας της πολιτείας Τζόνγκλεϊ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μια απευθείας συνάντηση με τον Κιρ θα «εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις», είχε προσθέσει εξάλλου ο Μάκαρ, σημειώνοντας τέλος ότι ο ίδιος θα ακολουθήσει «αργότερα, μόλις οι διαπραγματεύσεις θα έχουν οδηγήσει σε μια εκεχειρία». «Αυτό θα εξαρτηθεί επομένως από το εάν και πότε θα επιτευχθεί» αυτή η εκεχειρία, είχε καταλήξει.