Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέσθηκε την «υπεροχή» του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων, μετά την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης με την οποία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιτιολόγηση του προγράμματός της για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Επαναδιατυπώνουμε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές απέναντι σε όλες τις εθνικές δικαστικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

«Θα εξετάσουμε τώρα ενδελεχώς την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της απόφασης, αυτή είναι η μόνη μας απάντηση», πρόσθεσε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσλούης ζήτησε με την σημερινή πολυαναμενόμενη απόφασή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αιτιολογήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κατά την διάρκεια της θητείας της.

Η απόφαση αυτή αφήνει να πλανάται μία απειλή επί του ευρέος προγράμματος οικονομικής στήριξης που υιοθέτησε η ΕΚΤ, η οποία έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά συνέπεια, οι δικαστές της Καρλσλούης αρνούνται να δεχθούν την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε επικυρώσει στο τέλος του 2018 το πρόγραμμα της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.