Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε με απόφασή του ασφαλιστικά μέτρα, εναντίον της ρύθμισης στην οποία προχώρησε πριν από μερικές μέρες η τουρκική κυβέρνηση στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας, γεγονός το οποίο δίνει νέες διαστάσεις στην υπό εξέλιξη υπόθεση διαφθοράς.

Με τη ρύθμιση είχε επιβληθεί στους αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα δικαστικής αστυνομίας να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην ασφάλεια.

Στην προηγούμενή του μορφή ο κανονισμός ανέφερε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί, σε περιπτώσεις μυστικών εισαγγελικών ερευνών, τελούν αποκλειστικά υπό τις εντολές του εισαγγελέα ο οποίος διενεργεί την έρευνα.

Το Συμβούλιο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα με το επιχείρημα ότι «μπορεί να ανακύψει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Η απόφαση του Συμβουλίου σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζεται στο εξής η νέα ρύθμιση, μέχρι το ίδιο το Συμβούλιο να λάβει την τελική του απόφαση.

Στο Συμβούλιο είχε προσφύγει η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας με το επιχείρημα ότι ο νέος κανονισμός είναι αντίθετος προς το Σύνταγμα και το νόμο περί ποινικής δικονομίας.

Η άρνηση των αστυνομικών να προχωρήσουν σε προσαγωγές όπως τις είχε ζητήσει ο εισαγγελέας στις 25 Δεκεμβρίου, είχε στηριχθεί στο νέο αυτό κανονισμό.