Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να εμφανιστεί συμβιβαστικός σήμερα απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται κάποιοι έλεγχοι στο σύστημα, αλλά «δε μπορούμε να αφοπλιστούμε μονομερώς».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο με θέμα τον ετήσιο απολογισμό της διακυβέρνησής του, ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες μελετώντας προσεκτικά τις υποδείξεις της συμβουλευτικής επιτροπής για το πώς θα χαλιναγωγήσει την NSA, στον απόηχο των αποκαλύψεων του πρώην συμβούλου της αμερικανικής κατασκοπείας Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι πιθανόν κάποια ακατέργαστα δεδομένα για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών να μπορούν να αποθηκευτούν από ιδιωτικές εταιρείες αντί της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών πολιτών στο πρόγραμμα.

«Δε μπορούμε να αφοπλιστούμε μονομερώς» τόνισε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να συλλέγονται περισσότερο προσεκτικά και ισορροπημένα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους γερουσιαστές του Κογκρέσου την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, κάτι για το οποίο το Κογκρέσο οφείλει να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές του 2014.

«Δεν πρόκειται για ένα μοχλό άσκησης πίεσης…» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει καμία αντιπαράθεση για το θέμα αυτό.

«Θέλω να ελπίζω ότι τα μέλη του Κογκρέσου δεν είναι αρκετά παρανοϊκά για να το ξεκινήσουν πάλι από την αρχή όλο αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Αμερικάνος πρόεδρος χαιρέτισε την αύξηση κατά δύο εκατομμύρια του αριθμού των Αμερικανών που έχουν εργασία το 2013 όπως και το γεγονός ότι προστέθηκαν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία στα τελευταία 4 χρόνια, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του που ανέφερε ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ πλησιάζει σε υψηλό διετίας.

«Οδεύουμε προς το 2014 με την οικονομία μας να είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν στις απαρχές του 2013» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου.

«Περισσότεροι Αμερικανοί βρίσκουν δουλειά και βιώνουν το αίσθημα υπερηφάνειας όταν παίρνουν το μισθό τους. Οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται σε ετοιμότητα για περαιτέρω ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Και εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι το 2014 μπορεί να είναι η χρονιά της οικονομικής ανάκαμψης για την Αμερική».