Μια εκτεταμένη επιχείρηση του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει από την Τετάρτη τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πολιτών, στην περιοχή των φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν, προπύργιο της αλ Κάιντα στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως κατήγγειλαν ακτιβιστές και κάτοικοι.

Ο πακιστανικός στρατός βομβαρδίζει τις τελευταίες δύο ημέρες την Μιρ Άλι, μια πόλη του Βόρειου Ουαζιριστάν, έπειτα από μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτών στην περιοχή αυτή όπου δρα η ομάδα Ανσαρούλ Μουτζαχεντίν που συνδέεται με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας έκαναν λόγο χθες Πέμπτη το βράδυ για 36 νεκρούς, 33 ισλαμιστές αντάρτες και 3 πολίτες, στη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού. Οι πακιστανικές δυνάμεις έβαλαν μεταξύ άλλων και εναντίον δύο μικρών ξενοδοχείων όπου φέρονται να είχαν ζητήσει καταφύγιο ένοπλοι ισλαμιστές.

Κάτοικοι της Μιρ Άλι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εντόπισαν τέσσερις ακόμη σορούς σε ένα ξενοδοχείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 40.

Αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον στρατό ότι σκότωσε κυρίως πολίτες και όχι «τρομοκράτες» όπως ισχυρίζονται οι πακιστανικές αρχές.

«Η πλειονότητα των νεκρών και των τραυματιών είναι αθώοι πολίτες. Η κατάσταση είναι φρικτή, οι κάτοικοι κρύβονται στα σπίτια τους», δήλωσε ο Νάζιρ Χαν Ουαζίρ, βουλευτής της επαρχίας στο πακιστανικό κοινοβούλιο, ο οποίος έκανε λόγο για συγκρούσεις και στα χωριά Χέσο Χελ, Χάιντερ Χελ και Μόσκι.

Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Γκουλ Αμπάς, ένας μουλάς της περιοχής, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Όλοι όσοι σκοτώθηκαν στα σπίτια αυτά ήταν πολίτες».

«Καλώ να υπάρξει εκεχειρία, καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τον τοπικό πληθυσμό να επιδείξει υπομονή», πρόσθεσε ο Ουαζίρ.

Μια πηγή των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιχείρηση συνεχίζεται στη Μιρ Άλι, ενώ οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι αντάρτες έχουν ήδη φύγει.