Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έδωσε εντολή να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τη βλάβη που σημειώθηκε σε ένα από τα κυκλώματα ψύξης.

Η Νasa ανακοίνωσε πως για να επιδιορθωθεί η προβληματική αντλία θα χρειαστεί δύο αστροναύτες να βγουν τρεις φορές από τον Σταθμό με την πρώτη «διαστημική βόλτα» να είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, η κατάσταση είναι πιθανώς σοβαρή αλλά όχι απειλητική για τη ζωή του πληρώματός του. 

Το σύστημα ψύξης που είναι εκτός λειτουργίας χρησιμοποιείται για να μειώσει τη θερμοκρασία του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του σταθμού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζος Μπίερλι εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Ωστόσο όπως είπε « σε καμία στιγμή το πλήρωμα δεν βρέθηκε σε κίνδυνο» προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι καλά .

Η αποτυχία στο σύστημα ψύξης πιθανόν να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα σε μια ελαττωματική βαλβίδα μέσα σε μια αντλία που βρίσκεται έξω από το σταθμό συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της NASA. Το σύστημα κλείνει αυτόματα μετά την ανίχνευση μη φυσιολογικών θερμοκρασιών, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος της NASA στο Johnson Space Center του Χιούστον.

Πάντως οι διαστημικοί περίπατοι έχουν ανασταλεί από τον Ιούλιο όταν σε έναν από αυτούς ο Ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο αντιμετώπισε πρόβλημα διαρροής με αποτέλεσμα το κράνος του για να γεμίσει με νερό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σε τροχιά περίπου 250 μίλια (περίπου 400 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη.