Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Νταρφούρ, μια επαρχία στο δυτικό τμήμα του Σουδάν, εξαιτίας της βίας μεταξύ αντίπαλων φυλών και των μαχών ανάμεσα στους αντάρτες και τα κυβερνητικά στρατεύματα, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Εκτιμούμε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει σχεδόν το 1,9 εκ., ενώ υπάρχουν 1,3 εκ. άνθρωποι που έχουν πληγεί σφοδρά από τη βία ή την διατροφική ανασφάλεια», δήλωσε ο Άλι Αλ Ζατάρι μιλώντας από την Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν.

«Συνολικά 3,2 εκατομμύρια Σουδανοί στο Νταρφούρ έχουν ανάγκη βοήθεια», πρόσθεσε ο Ζατάρι μιλώντας ενώπιον αξιωματούχων μιας επιτροπής που είναι αρμόδια για την εποπτεία της τήρησης της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη του 2011 μεταξύ της Τζούμπα και του Χαρτούμ.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των φυλών και των μαχών μεταξύ ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στο Νταρφούρ έχουν εκτοπιστεί 460.000 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση του Σουδάν μοιάζει αδύναμη να αντιμετωπίσει τις φυλές αυτές, στις οποίες είχε η ίδια δώσει όπλα για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών. Όμως πλέον έχουν στραφεί η μία εναντίον της άλλης και μάχονται για τη γη, το νερό και τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων της περιοχής.

Το Νταρφούρ είναι από το 2003 θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των φυλών από τη μία πλευρά και των ανταρτών από την άλλη.

Από τις συγκρούσεις αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ το Χαρτούμ κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς.

Εδώ και μερικούς μήνες έχουν αναζωπυρωθεί οι μάχες μεταξύ των φυλών, που έχουν γίνει η κύρια απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές.