Δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ) ανακοίνωσαν ότι προέλασαν χθες Σάββατο στην πόλη Ταρχούνα, στρατηγικής σημασίας βάση υποστήριξης των στρατευμάτων του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η επιχείρηση των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ καταγράφεται μερικές ημέρες αφού απώθησαν τα στρατεύματα του Χάφταρ από περιοχές κατά μήκος των παραλίων, δυτικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η εξέλιξη ενδέχεται να αποδειχθεί σημείο καμπής στην προσπάθεια τους να αποκρούσουν την έφοδο που εξαπέλυσε ο ΛΕΣ πριν από έναν χρόνο, με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη.

Η Ταρχούνα, 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, αποτελεί κρίσιμο πόρο για τον ΛΕΣ, μεταξύ άλλων συνεισφέροντας έμψυχο δυναμικό με γνώση της περιοχής στην εκστρατεία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αεροπορική ισχύ που του έχουν προσφέρει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην αξιοποίηση ρώσων μισθοφόρων.

Οι προσπάθειες της ΚΕΣ να μεταστρέψει την Ταρχούνα, να πάρει την πόλη με το μέρος της, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η ΚΕΣ βασίζεται για στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων πληγμάτων από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην Τουρκία, που κλιμάκωσε την εμπλοκή της στη σύρραξη στη Λιβύη φέτος.

Κάτοικοι στην Ταρχούνα ανέφεραν πως άκουγαν ισχυρές εκρήξεις χθες το πρωί και σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε περιοχές έξω από την πόλη, που συνεχίζονταν επί έξι ώρες.

Αξιωματικοί του ΛΕΣ διαβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση δεν μπόρεσαν να μπουν στην πόλη και ότι η επιχείρησή τους — η πρώτη αφότου ο Χάφταρ διέταξε την έφοδο στην Τρίπολη, στις αρχές του Απριλίου του 2019 — απωθήθηκε. Είπαν επίσης ότι τα στρατεύματα τους κατέρριψαν ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Τα στρατεύματα του ΛΕΣ ελέγχουν την ανατολική και τη νότια Λιβύη και έχουν περικυκλώσει την Τρίπολη επί έναν χρόνο. Η πρωτεύουσα έχει υποστεί επανειλημμένα βομβαρδισμούς με βαρύ πυροβολικό τις τελευταίες ημέρες. Βολές πυροβολικού αναφέρθηκαν και χθες. Γιατροί έκαναν λόγο για τουλάχιστον 10 τραυματίες μεταξύ των αμάχων.

Δυνάμεις πιστές στην ΚΕΣ προσπαθούν παράλληλα να καταλάβουν την αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, περίπου 125 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, άλλο στρατηγικής σημασίας έρεισμα του ΛΕΣ κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Λιβύη καταγράφονται την ώρα που οι αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν την κατάσταση ως προς την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 49 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ένας θάνατος από την ασθένεια COVID-19.

Η Λιβύη παραμένει σε χαοτική κατάσταση μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.