Η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση θανάτου ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, έχοντας έρθει σε επαφή με σορό ασθενούς, ήταν ένας εργαζόμενος σε ιατροδικαστική υπηρεσία στην Ταϊλάνδη.

Στην ανησυχητική αποκάλυψη προχώρησε το επιστημονικό περιοδικό Forensic and Legal Medicine.

Όπως αναφέρει το Business Insider, επιστήμονες στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας κατέγραψαν το περιστατικό θανάτου ανθρώπου που προσβλήθηκε από νεκρό.

«Αυτή είναι η πρώτη αναφορά για μόλυνση από Covid-19 και θάνατο μεταξύ του ιατρικού προσωπικού σε Ιατροδικαστική Μονάδα».

Μάλιστα φαίνεται ότι αυτή είναι και η πρώτη περίπτωση παγκοσμίως μετάδοσης του ιού από νεκρό σε ζωντανό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επαγγελματίας της ιατροδικαστικής μονάδας εργαζόταν στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ. Δεν παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο ή την πρότερη κατάσταση της υγείας του.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι πόσο μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει στο ανθρώπινο σώμα μετά τον θάνατο.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό μολυσμένων από κορονοϊό πτωμάτων, καθώς δεν αποτελεί επίσημη πρακτική στην Ταϊλάνδη να εξετάζονται οι σοροί για Covid-19» ανέφεραν οι επιστήμονες.

Επεσήμαναν επίσης ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε ιατροδικαστικές μονάδες φοράνε τον ειδικό ιατρικό εξοπλισμό.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μόλυνση στην επαφή με πτώματα ανθρώπων από κορονοϊό: «Οι εργαζόμενοι δεν έρχονται σε επαφή με αρρώστους, αλλά μπορούν να έχουν επαφή με βιολογικά δείγματα και σορούς».

Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνεται να λαμβάνουν τα ίδια μέτρα με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και να ακολουθούν το ίδιο πρωτόκολλο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει στις επίσημες οδηγίες του ότι η μετάδοση παθογόνων από πτώματα είναι πολύ σπάνια. «Τα περισσότερα στελέχη δεν επιβιώνουν επί μακρόν στο ανθρώπινο σώμα μετά τον θάνατο» επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας τονίζει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός.

«Πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από σωματικά υγρά και ιστούς όπου μπορεί να βρεθεί ο SARS-CoV2», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.