Σε υποχρεωτική καραντίνα, διάρκειας μίας εβδομάδας, θα τίθενται όσοι εισέρχονται στη Σλοβενία, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Πολιτικής Προστασίας της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων μείωσης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στη συνέχεια, όλοι θα υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή δεν ισχύει για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους, τους οδηγούς φορτηγών διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, τους διπλωμάτες, το υγειονομικό προσωπικό, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τα μέλη των ομάδων διάσωσης και της πολιτικής προστασίας.

Επίσης, εξαιρούνται οι πολίτες της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας που κατέχουν ή εκμισθώνουν οικόπεδα που βρίσκονται στις δύο πλευρές των συνόρων και που εκτελούν γεωργικές εργασίες σε αυτές τις εκτάσεις.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, εάν ένα άτομο αρνείται να κάνει το τεστ μετά το πέρας της επταήμερης καραντίνας ή εάν δεν είναι δυνατή η εκτέλεση του τεστ για άλλους λόγους, τότε η καραντίνα θα παραταθεί για άλλες επτά ημέρες.

Οι αλλοδαποί που έρχονται στη Σλοβενία για να εργαστούν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα και οι εργοδότες τους είναι υπεύθυνοι για την αυστηρή τήρηση των όρων που προβλέπονται. Η διαμονή των εργαζομένων πρέπει να ανταποκρίνεται στις συστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σλοβενίας (NIJZ).

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στη Σλοβενία έφθασε τους 53 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 1.205.

Σε τεστ διάγνωσης αντισωμάτων του κορονοϊού, το οποίο γίνεται με τρύπημα του δαχτύλου και βγάζει αποτέλεσμα μέσα σε μόνο δέκα έως 15 λεπτά, υποβάλλονται όλοι οι κάτοικοι της βουλγαρικής πόλης Μπάνσκο, η οποία είχε τεθεί σε καραντίνα, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

Η εξέταση όλων των κατοίκων της βουλγαρικής πόλης αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Το τεστ δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα, και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της εθνικής ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι τόνισε, στη διάρκεια της πρωινής τακτικής ενημέρωσης, ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Βουλγαρία ανήλθε σε 676 και των θυμάτων σε 31. Τριάντα έξι μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ παραμένει η προσωρινή απαγόρευση εισόδου όλων των υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια της Βουλγαρίας, με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών και για τα άτομα που φθάνουν στη Βουλγαρία από τα ακόλουθα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Ισλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ελβετία. Υπάρχει ένας κατάλογος εξαιρέσεων από την απαγόρευση, που αφορά -μεταξύ άλλων- σε Βούλγαρους υπηκόους και τις οικογένειές τους, διπλωμάτες και γιατρούς.