Ο τελευταίος συνεργάτης και συναγωνιστής του στρατάρχη Τίτο, στρατηγός Γιόβο Κάπιτσιτς, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γιόβο Κάπιτσιτς οργάνωσε την ένοπλη αντίσταση στο Μαυροβούνιο ενώ, μετά τη λήξη του πολέμου, στις αρχές του 1946 ηγήθηκε της ομάδας που συνέλαβε τον αρχηγό του φιλομοναρχικού στρατού, στρατηγό Ντράζα Μιχαήλοβιτς.

Ο στρατηγός Κάπιτσιτς ως αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (UDBA) της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας ενεπλάκη στον ελληνικό εμφύλιο και είχε την ευθύνη της παροχής βοήθειας στο Δημοκρατικό Στρατό. Πριν από έξι μήνες στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο στρατηγός Κάπιτσιτς μίλησε για την εμπλοκή της Γιουγκοσλαβίας στον ελληνικό εμφύλιο.

Ανέφερε ότι το Βελιγράδι ύστερα από πιέσεις της Σοβιετικής Ένωσης πρόσφερε στον Δημοκρατικό Στρατό οπλισμό πεζικού που προέρχονταν κυρίως από χώρες του ανατολικού μπλοκ, έναν εξοπλισμένο ραδιοφωνικό σταθμό που βρισκόταν 20 χιλιόμετρα έξω από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ρουχισμό και είδη διατροφής ενώ λειτούργησε και νοσοκομείο για τους τραυματίες αντάρτες στην πόλη Κατλάνοβο (σημερινή ΠΓΔΜ).

Πρόσθεσε δε ότι «στη Γιουγκοσλαβία φιλοξενήθηκαν 10.000 παιδιά από την Ελλάδα τα οποία, ήταν ορφανά ή απομακρύνθηκαν από περιοχές που βρισκόταν στην εμπόλεμο ζώνη».

Ο στρατηγός Κάπιτσιτς ανέφερε επίσης ότι «η Γιουγκοσλαβία παραχώρησε στο ΚΚΕ ένα διώροφο σπίτι στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου διέμεναν στελέχη του κόμματος και υπουργοί της κυβέρνησης του βουνού που επισκέπτονταν τη χώρα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο στρατηγός του Τίτο στο Μπούλκες, ένα χωριό στη Βοϊβοντίνα που δόθηκε στους Έλληνες αντάρτες ως αυτόνομη, διοικητικά, περιοχή. Αρνήθηκε ωστόσο κατηγορηματικά ότι το Μπούλκες αποτελούσε στρατόπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων ανταρτών.

«Αυτά είναι βλακείες, δεν υπήρχαν όπλα στο Μπούλκες. Άλλωστε εμείς δεν θα επιτρέπαμε καμία στρατιωτική δραστηριότητα εντός του εδάφους της χώρας μας. Η παραχώρηση του Μπούλκες έγινε ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς για να εγκατασταθούν εκεί διωκόμενοι αριστεροί, εξαντλημένοι αντάρτες για ανάρρωση, όπως επίσης γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι από περιοχές που βρίσκονταν στο επίκεντρο των εχθροπραξιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Γιόβο Κάπιτσιτς.

Στη συνέντευξη αυτή ο στρατηγός Κάπιτσιτς είχε αποκαλύψει ότι ο Τίτο και η γιουγκοσλαβική ηγεσία δεχόταν έντονες πιέσεις από τα Σκόπια για στρατιωτική επέμβαση στην Ελλάδα.

«Οι δικοί μας Μακεδόνες ζητούσαν επιτακτικά να επέμβουμε στρατιωτικά και να συγκρουστούμε με την Ελλάδα γιατί πίστευαν ότι έτσι θα πάρουν τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή. Αυτή ήταν η κυρίαρχη ιδέα στα Σκόπια. Ό,τι επιθυμούν σήμερα το επιθυμούσαν και τότε. Η ιδέα πάντοτε υπήρχε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός Κάπιτσιτς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Μάιο του τρέχοντος έτους.