Έγκριση από μια χώρα να χρησιμοποιήσουν λιμάνι της για τη φόρτωση των επικίνδυνων συριακών χημικών όπλων σε αμερικανικό πλοίο προκειμένου να καταστραφούν στη θάλασσα περιμένουν τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Αυτό δήλωσε σήμερα η Ζίγκριντ Κάαγκ, επικεφαλής της κοινής αποστολής των δυο οργανισμών στη Συρία, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τη χώρα. 

Ο OPCW ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να τροποποιούν ένα πλοίο του πολεμικού τους ναυτικού ώστε να μπορέσει να μεταφέρει 500 τόνους συριακών χημικών όπλων, ανάμεσά τους νευροπαραλυτικά αέρια, τα οποία θα καταστραφούν στη θάλασσα μαζί με άλλα χημικά, μέσω μίας διαδικασίας που είναι γνωστή ως υδρόλυση.

Η Ιταλία, η Νορβηγία και η Δανία έχουν προσφερθεί να μεταφέρουν τα συριακά χημικά όπλα από το λιμάνι της Λατάκειας στη βόρεια Συρία, με στρατιωτική συνοδεία. Τα χημικά στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλο λιμάνι εκτός της Συρίας για να μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο.

«Περιμένουμε ακόμα επιβεβαίωση από μια χώρα μέλος ότι ένα λιμάνι της είναι διαθέσιμο για τη μεταφόρτωση», τόνισε η Κάαγκ.

Όταν ερωτήθηκε εάν το λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί είναι πιθανό να βρίσκεται στη Μεσόγειο, η Κάαγκ απάντησε: «Η γεωγραφική θέση είναι αρκετά σημαντική, αλλά όχι, δεν είναι απαραίτητο. Προς το παρόν είμαστε σε συζητήσεις και ελπίζουμε να έχουμε επιβεβαίωση σύντομα».

Ο OPCW, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και τον Οκτώβριο τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, έχει αναλάβει την επίβλεψη της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.