Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν από τους υπουργούς του να υπογράψει μια συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ αν δεν εκπληρωθούν δύο βασικά αιτήματά του, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι η διμερής συμφωνία ασφάλειας (BSA) θα μπορούσε να υπογραφεί από τον υπουργό Άμυνας του Καρζάι, τον Μπισμιλά Χαν Μοχαμάντι, παρακάμπτοντας στην πραγματικότητα τον Καρζάι.

Η BSA θα διαμορφώσει την μετά το 2014 στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος του έτους οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να εξετάσουν μια συνολική αποχώρηση των στρατευμάτων, αφήνοντας τις αφγανικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν μόνες τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Καρζάι, ο Αϊμάλ Φάιζι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος παραμένει προσηλωμένος στα δύο κύρια αιτήματά του.

«Ο πρόεδρος Καρζάι θέλει να τερματιστούν εντελώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα αφγανικά σπίτια και να γίνει μια σημαντική αρχή στην ειρηνευτική διαδικασία και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αμερικανοί μπορούν πρακτικά να το κάνουν αυτό εντός ημερών ή εβδομάδων», σημείωσε ο Φάιζι.

«Όσο αυτά τα αιτήματα δεν γίνονται αποδεκτά, ο πρόεδρος Καρζάι δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε υπουργό του να την υπογράψει», κατέληξε ο Φάιζι.

Ο Κέρι δήλωσε κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ότι η συμφωνία για την ασφάλεια δεν χρειάζεται να υπογραφεί από τον ίδιο τον Καρζάι. «Ο υπουργός του Άμυνας μπορεί να την υπογράψει, η κυβέρνηση μπορεί να την υπογράψει, κάποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό», σημείωσε.

Ο Μοχαμάντι μετείχε επίσης στην σύνοδο αυτή και, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Αφγανό αξιωματούχο, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέγγισαν τον υπουργό Άμυνας για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο αυτό.