Πλήρη ποινική ασυλία θα έχουν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί στο Περού, που περιπολούν για να επιβάλλουν εφαρμογή των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Το προσωπικό των ένοπλων δυνάμεων και της εθνικής αστυνομίας του Περού απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη κατά την άσκηση των καθηκόντων του όπως ορίζονται από το Σύνταγμα» αν σε αντίδραση σε κατάσταση κινδύνου «προκαλούν τραυματισμούς ή τον θάνατο» παραβάτη, αναφέρει νόμος που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μετά τη δημοσίευση του νόμου, το περουβιανό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε, με αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και με βίντεο που διένειμε, ότι οι στρατιωτικοί θα ασκούν την αρχή «της νόμιμης άμυνας» σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν «κίνδυνο».

Στο Περού έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο του υποχρεωτικού περιορισμού των πολιτών στα σπίτια τους σε απομόνωση, ενώ επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τη 16η Μαρτίου. Τα μέτρα έχουν ισχύ ως τη 12η Απριλίου.

Ωστόσο πάνω από 26.000 πολίτες συνελήφθησαν για παραβίαση των μέτρων περιορισμού, ανακοινώθηκε χθες Σάββατο.

Ο νόμος αυτός ενδέχεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε βάρος αμάχων στις επιχειρήσεις εναντίον των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού μεταξύ του 1980 και του 2000.

Το Περού καταμετρά 671 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 16 θανάτους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.