Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα άρχισε σήμερα μια απογραφή των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις στη διάρκεια των τριών προηγούμενων δεκαετιών, ανακοίνωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι.

Η απογραφή θα καλύψει την 26ετή εξέγερση των Ταμίλ στις βόρειες και τις ανατολικές περιοχές της χώρας και μια εξέγερση μαρξιστών ανταρτών στο νότο από το 1987 ως το 1990.

Υπολογίζεται ότι 160.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δύο συγκρούσεις, για τους οποίους δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 40.000 άμαχοι που υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν στα τελικά στάδια των επιχειρήσεων που οδήγησαν στην ήττα των Τίγρεων για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) από τα κυβερνητικά στρατεύματα, ως το Μάιο του 2009.

Η απογραφή θα βασιστεί μόνο σε πληροφορίες από μέλη της άμεσης οικογένειας και όχι σε καταγγελίες τρίτων προσώπων για θανάτους και εξαφανίσεις.

Ένα σημαντικό κόμμα της μειονότητας των Ταμίλ εξέφρασε αμφιβολίες. «Σε μερικές περιπτώσεις έχει σκοτωθεί ολόκληρη η οικογένεια και, αν η απογραφή δεν λάβει υπόψη λεπτοιμέρειες που παρέχονται από τρίτα πρόσωπα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην ακρίβειά της», δήλωσε ο Ποναμπαλάμ Σελβαράσα, βουλευτής της Εθνικής Συμμαχίας Ταμίλ.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να ερευνήσει τους φόνους που διαπράχθηκαν στις αρχές του 2009.

Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να διεξαγάγει έρευνα, αν η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεν πραγματοποιήσει πριν από το Μάρτιο τη δική της έρευνα για τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Το Ασιατικό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε την απογραφή απάτη υποστηρίζοντας πως αποτελεί προσπάθεια να εγκαταλειφθεί η συζήτηση μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το Μάρτιο.

Η απόφαση θα ενέκρινε μια πλήρη και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται ότι διαπράχθηκαν στη Σρι Λάνκα.