Το κλείσιμο όλων των τζαμιών και την ανακήρυξη του Ισλάμ ως «παράνομης θρησκείας» διέταξε η κυβέρνηση της Αγκόλας, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των International Business Times (ΙΒΤ).

«Η νομιμοποίηση του Ισλάμ δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα όλα τα τζαμιά να παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Rosa Cruz e Silva.

Το υπουργείο αποκάλεσε την ισλαμική θρησκεία ως «σέκτα», η οποία «θα απαγορευτεί επειδή έρχεται σε αντίθεση με τα ήθη και έθιμα και τον πολιτισμό της Αγκόλας».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έκαναν λόγο και για καταστροφή τζαμιών στο νοτιοαφρικανικό έθνος, μετά την απαγόρευση.

«Πρόκειται για το τέλος των ισλαμικών επιρροών στην πατρίδα μας» δήλωσε ο πρόεδρος Jose Edurado dos Santos στην Osun Defence.

Η μουσουλμανική κοινότητα της χώρας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, με πάνω από το 50% αυτών να είναι χριστιανοί.

Συχνά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν ειδήσεις για συγκρούσεις μεταξύ πιστών των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Εκτός από το Ισλάμ η χώρα έχει θέσει εκτός νόμου ακόμη 194 «αιρέσεις».

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το αρχικό δημοσίευμα, νεότερη ενημέρωση από τους International Business Times ανέφερε ότι κυβερνητικός αξιωματούχος από την πρεσβεία της Αγκόλας στην Ουάσινγκτον, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι δεν ισχύει καμία απαγόρευση και πως οι αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι λανθασμένες.

«Η Δημοκρατία της Αγκόλας είναι μια χώρα που δεν ανακατεύεται με θέματα θρησκείας» είπε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους IBT. «Έχουμε ανεξιθρησκία και καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει. Έχουμε πολλές θρησκείες στη χώρα μας: καθολικούς, προτεστάντες, βαπτιστές, μουσουλμάνους και ευαγγελικούς».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της πρεσβείας της χώρας στις ΗΠΑ τόνισε ακόμη πως οι διπλωματικοί ακόλουθοι δεν έχουν ενημερωθεί για οποιαδήποτε απαγόρευση του Ισλάμ στη χώρα τους. «Τα διαβάζουμε σαν κι εσάς στο Διαδίκτυο. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν όσα διαβάζετε κι εσείς είναι αληθινά» είπε.