Οι αρχές του Περού κατέγραψαν χθες Πέμπτη τους πρώτους τρεις θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, στα 234, στη χώρα των Άνδεων.

Οι δύο από τους ανθρώπους που υπέκυψαν ήταν ηλικίας 47 και 69 ετών και είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Το ένα από τα θύματα έπασχε από άσθμα και προβλήματα υγείας που οφείλονταν στην παχυσαρκία. Το τρίτο θύμα ήταν 78χρονος με «ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης», που εισήχθη σε νοσοκομείο την Τρίτη σε κατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας. Δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε προχθές Τετάρτη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 20:00 ως τις 05:00, για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ διέταξε υποχρεωτικό περιορισμό κατ’ οίκον για τα 32 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας για 15 ημέρες. Η Λίμα έκλεισε εξάλλου όλα τα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας.

Ωστόσο ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του Περού, ο Μιγκέλ Παλάσιος, επισήμανε χθες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τις τεράστιες ελλείψεις μέσων προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υλικό για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, δεν έχουμε μάσκες, γάντια, προστατευτικές μπλούζες…», τόνισε.