Οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στο Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι ελάχιστες, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως είναι δυνατή η επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας.

Ιρανοί διαπραγματευτές και διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Γαλλία, την Βρετανία και την Γερμανία αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Γενεύη για να συζητήσουν μια προτεινόμενη συμφωνία βάσει της οποίας το Ιράν θα αναστείλει μέρη του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

«Οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των πλευρών είναι ελάχιστες και πιστεύω ότι μπορούν να γεφυρωθούν με πολιτική θέληση και δέσμευση», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κωνσταντινούπολη.

«Συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εμποδιστεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή και δυνάμει θα εισέλθουν οι σχέσεις μας με το Ιράν σε ένα διαφορετικό δρόμο. Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και καιρό για να επιτευχθεί πρόοδος σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν θα οπισθοχωρήσει όσον αφορά το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια και όρισε «κόκκινες γραμμές» για τους διαπραγματευτές του στην Γενεύη.

«Υπάρχει εδώ μια ευκαιρία να επιτευχθεί μια συμφωνία και αυτό εξακολουθεί να ισχύει οποιοδήποτε σχόλιο κι αν γίνεται στον κόσμο ή οποιεσδήποτε νέες δηλώσεις», απάντησε ο Χέιγκ σε ερώτηση που του έγινε για τα σχόλια αυτά του Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι τώρα «βρίσκεται στο τραπέζι μια συμφωνία που είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Μέση Ανατολή».