Διπλασιάστηκε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αλβανία, με τους ασθενείς να ανέρχονται στους 23, ενώ μια 73χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο βόρειο νομό Κουρμπίν πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα του ιού στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει τα προληπτικά μέτρα στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ώρες και μέρες και έστειλε προσωπικά μηνύματα στους πολίτες με τις οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Ταυτόχρονα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από αύριο το πρωί στις 6 τοπική η ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Σκόδρα, Λιούσνια, Φίερι και Αυλώνα. Θα κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα και εξουσιοδοτημένα μεταφορικά αυτοκίνητα. Επίσης, αύριο δεν θα λειτουργήσει όλη διοίκηση. Διακόπτουν την λειτουργία και όλες οι επιχειρήσεις Fasson και Call Center. Η αλβανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε με τη σειρά της τη διακοπή των αγώνων στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Στις πόλεις σήμερα αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομία, ενώ μπλόκα της αστυνομίας ενισχυμένα από το στρατό αναπτύσσονται κυρίως σε συνοριακές διαβάσεις. Οι καφετέριες, τα ρεστοράν και άλλα πολυσύχναστα κέντρα ήταν σήμερα κλειστά. Τα σουπερμάρκετ έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση του κόσμου σε τρόφιμα και τα φαρμακεία σε μάσκες.

Σήμερα, η καθολική Εκκλησία στη χώρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι τις 3 Απριλίου όλες τις δραστηριότητες της, θρησκευτικές και δημόσιες και καλεί τις ενορίες να εφαρμόσουν με τους πιστούς συστήματα εξ αποστάσεως. Χθες ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα και η Επιτροπή Μουσουλμάνων της Αλβανίας.

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συνεντεύξεις για χορήγηση θεωρήσεων στους Αλβανούς πολίτες, όπως και κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία εκτός από τις υπηρεσίες σε όφελος των Αμερικανών πολιτών στη χώρα.

Στα 24 τα κρούσματα στη Σερβία

Δώδεκα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Σερβία από εχθές το απόγευμα μέχρι σήμερα ανεβάζοντας στους 24 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον COVID-19. Ένας ασθενής, 66 ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ.

Σήμερα άρχισαν να εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε εχθές η κυβέρνηση. Έτσι, απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις άνω των εκατό ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν 44 μικροί συνοριακοί σταθμοί διέλευσης με τις γειτονικές χώρες και λειτουργούν μόνο οι μεγάλες συνοριακές διαβάσεις όπου γίνεται υγειονομικός έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία απαγορεύει από προχθές την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ξένους που προέρχονται από την Ιταλία, την Ελβετία, το Ιράν, τη Νότια Κορέα και κάποιες επαρχίες της Κίνας. Διεκόπησαν επίσης και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προβεί ακόμη στο κλείσιμο των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκτιμώντας ότι για την ώρα δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο. Στα σχολεία ωστόσο εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα υγιεινής. Στις εισόδους των σχολικών κτιρίων τοποθετήθηκαν αντισηπτικά διαλύματα για τα χέρια ενώ δόθηκε εντολή να αερίζονται οι αίθουσες στα διαλείμματα και να ψεκάζονται οι χώροι, τα θρανία και τα πόμολα στις πόρτες κάθε μέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Για τους μετανάστες επίσης ισχύουν έκτακτα μέτρα και όπως αποφασίστηκε αμέσως μετά την είσοδο τους στη χώρα θα οδηγούνται στο κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο, όπου θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Σε καραντίνα η Μανίλα – Το Νέο Δελχί κλείνει σχολεία και κινηματογράφους

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρωτεύουσα Μανίλα μπαίνει σε καραντίνα. Στο εξής οι μεγάλες συγκεντρώσεις απαγορεύονται και τα σχολεία κλείνουν για έναν μήνα προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ντουτέρτε διευκρίνισε ότι όλες οι μεταφορές προς και εκτός της πόλης αυτής θα διακοπούν και ότι οι ξένοι που προέρχονται από χώρα όπου η υπάρχει η ασθένεια δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα εισόδου στο έδαφος των Φιλιππίνων.

Στην Ινδία, οι αρχές αποφάσισαν σήμερα το κλείσιμο των σχολείων, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των κινηματογράφων στο Νέο Δελχί έως τις 31 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την τοπική εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τοπική κυβέρνηση, που είχε δώσει εντολή πριν από μια εβδομάδα να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία έως το τέλος του μήνα, παρέτεινε σήμερα το μέτρο και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τα πανεπιστήμια. Η πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επί του παρόντος έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορανιού.

Μόνο τα σχολεία όπου πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο εξετάσεις θα μπορούν να μείνουν ανοικτά, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, το κόμμα AAP που μετέχει στην κυβέρνηση στο Νέο Δελχί.

Η Ινδία μετρά έως σήμερα 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Πρώτος θάνατος στην Αλγερία

Η Αλγερία κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή για την πρόληψη στους κόλπους του υπουργείου, τον γιατρό Ντζαμέλ Φουράρ, πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 67 ετών, που αντιμετώπισε καρδιολογικά προβλήματα.

Ο 67χρονος ήταν συγγενής με την οικογένεια, 17 μέλη της οποίας προσβλήθηκαν από τον ιό στην επαρχία Μπίλντα, στο νοτιοδυτικό Αλγέρι και σχετίζεται με επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε Αλγερινούς υπηκόους στη Γαλλία, διευκρίνισαν οι αρχές.

Επιπλέον, οι αρχές ανακοίνωσαν πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, γεγονός που ανεβάζει σε 24 τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα. Εκ των 24 κρουσμάτων, 10 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Ένα 25ο κρούσμα, το πρώτο που καταγράφηκε στην Αλγερία, αφορά έναν Ιταλό πολίτη που διαγνώστηκε με τη νόσο τον Φεβρουάριο, ο οποίος έχει επιστρέψει στη χώρα του.