Η δίκη των τεσσάρων υπόπτων που κατηγορούνται για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines το 2014 στην Ουκρανία, άρχισε σήμερα, Δευτέρα στην Ολλανδία ερήμην.

Ο δικαστής Χέντρικ Στεενχούις κήρυξε την έναρξη της δίκης στο δικαστήριο του Σκίπολ, προαστίου του Αμστερνταμ, που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο αεροδρόμιο από όπου απογειώθηκε το Boeing προτού πληγεί από πύραυλο BUK σοβιετικής κατασκευής επάνω από την ανατολική Ουκρανία, παρασύροντας στον θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες.

Οι Ρώσοι Σεργκέι Ντουμπίνσκι, Ίγκορ Γκίρκιν και Όλεγκ Πουλάτοφ, καθώς ο Ουκρανός Λεονίντ Χαρτσένκο, τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των φιλορωσικών, αυτονομιστικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, αφού προκάλεσαν σκοπίμως τη συντριβή του αεροσκάφους.

Καθώς η Ρωσία και Ουκρανία δεν εκδίδουν τους πολίτες τους που διώκονται στην αλλοδαπή, δεν αναμένεται η παρουσία των κατηγορουμένων στο εδώλιο κατά την διάρκεια της δίκης που είναι πιθανόν να διαρκέσει και πέντε χρόνια. Κατά συνέπεια, θα δικασθούν ερήμην, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ.