Όσα συμβαίνουν στο μέτωπο του προσφυγικού με επίκεντρο τα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας στον Έβρο σχολίασε μέσω Twitter ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Το σχόλιό του προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τα περί φόνου προσφύγων στα ελληνικά σύνορα.

«Αναγνωρίζουμε το βάρος που σηκώνει η Τουρκία, αλλά πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ. Η ΕΕ συμβάλλει στην αξιοπρεπή διαχείριση των προσφύγων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χρησιμοποιούνται ως μπαλάκι σε γεωπολιτικό παιχνίδι» έγραψε ο Μάας.

Στην αναφορά αυτή αντέδρασε επίσης με μήνυμα στο Twitter ο Τσαβούσογλου, γράφοντας: «Αγαπητέ @HeikoMaas, θα ήθελα να πιστέψω τα λόγια σου. Ωστόσο, μόνο εάν απευθυνόσουν και στους Έλληνες φίλους σου. Σκοτώνουν αδίστακτα πρόσφυγες στα σύνορά τους».

Και συνέχισε κατηγορώντας την ΕΕ πως δεν έχει δώσει ούτε τα μισά από τα λεφτά που είχε δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία για το προσφυγικό.

«Τι δεσμεύσεις έχει κάνει η ΕΕ προς την Τουρκία, αγαπητέ @HeikoMaas» γράφει ο Τσαβούσογλου στο ίδιο ύφος. «Ούτε τα μισά από τα έξι δισ. που είχαν συμφωνηθεί δεν έχουν φτάσει στους πρόσφυγες, δεν υπάρχει οικειοθελής υποδοχή και δεν έχει γίνει καμία συμβολή στη ζώνη ασφαλείας» (στη Συρία) γράφει.

Απευθυνόμενος και πάλι στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως ούτε τα μισά από τα έξι δισεκατομμύρια της συμφωνίας δεν έχουν φτάσει στους Σύρους, η οικειοθελής υποδοχή δεν ξεκίνησε καν και καμία συμβολή δεν υπήρξε στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε αυτούς που θέλουν να φύγουν. Κλείνατε τα μάτια σας για χρόνια. Δεν είναι ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας;» καταλήγει ο Τούρκος υπουργός.