Το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 θα μεταδίδει ως τις 8 Μαΐου σε μια μόνιμη λωρίδα στην άκρη της οθόνης τα ονόματα των περισσότερων από 12 εκατομμυρίων Σοβιετικών στρατιωτικών που πέθαναν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, με την ευκαιρία των 75 χρόνων από το τέλος του.

Η μετάδοση των ονομάτων ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα των «Υπέρμαχων της πατρίδας».

«Επί 76 ημέρες θα μεταδίδονται 24 ώρες το 24ωρο τα 12.677.857 ονόματα των στρατιωτικών: δηλαδή 121.400 ονόματα την ημέρα, 6.070 την ώρα, 100 το λεπτό», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Rossiya-24.

Με τίτλο «Θυμόμαστε τον κάθε ένα», η πρωτοβουλία αυτή μαρτυρά τη σημασία που έχει στη Ρωσία ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος», όπως αποκαλείται στη χώρα, ο οποίος αποτελεί πηγή μεγάλης υπερηφάνειας και βασικό πυλώνα του πατριωτισμού.

Η νίκη του σοβιετικού στρατού έναντι της ναζιστικής Γερμανίας είχε τεράστιο ανθρώπινο κόστος, περίπου 27 εκατομμύρια νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μια πορτοκαλί και μαύρη λωρίδα, στα χρώματα της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου η οποία έχει γίνει σύμβολο της νίκης επί των ναζί, καταλαμβάνει πλέον το δεξί μέρος της οθόνης του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya-14 και μεταδίδει συνεχώς τα ονόματα των στρατιωτών ανά δέκα, με αλφαβητική σειρά και βάσει του βαθμού τους.

Στόχος είναι να θυμίσει όλους τους Σοβιετικούς ήρωες «ανεξαρτήτως βαθμού», σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Οι ρωσικές αρχές καταγγέλλουν τακτικά τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι αγνοούνται οι μεγάλες θυσίες της πρώην ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Μόσχα θα τιμήσει στις 9 Μαΐου τα 75 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου παρουσία πολλών ηγετών.