Ο 60χρονος Γάλλος που έγινε ο δεύτερος νεκρός από τον κορονοϊό στη Γαλλία δεν είχε επισκεφθεί μολυσμένη περιοχή από τον φονικό ιό. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα 26 Φεβρουαρίου ο διευθυντής της υπηρεσίας Υγείας της περιφέρειας Ο ντε Φρανς.

Ο πρώτος νεκρός από τον κοροναϊό στη Γαλλία ήταν ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας που πέθανε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Καραντίνα σε όσους φθάνουν στο Πεκίνο από χώρες σοβαρά πληγείσες από την επιδημία του Covid – 19

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα πως όλοι οι επισκέπτες που φθάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα και προέρχονται από χώρες «σοβαρά πληγείσες» από την επιδημία του κοροναϊού στο εξής θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

«Τα πρόσωπα που προέρχονται ή είχαν μεταβεί σε ιδιαίτερα πληγείσες από την επιδημία χώρες θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών για έλεγχο, είτε στην κατοικία τους, είτε σε ένα ενδεδειγμένο μέρος», τόνισε ο Γκάο Σιαοζούν, εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας.

Ο εκπρόσωπος δεν προσδιόρισε ποιες είναι οι χώρες που αφορά το μέτρο.

Από τις 14 Φεβρουαρίου, οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ήδη έθεταν σε περιορισμό τους αφιχθέντες στην πόλη. Ωστόσο, εξαιρούνταν όσοι προέρχονταν από το εξωτερικό και δεν είχαν ταξιδεύσει στην Κίνα κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, από την ισχύ του μέτρου.

Εντούτοις, στο μεταξύ, αυξανόμενος αριθμός χωρών έχουν αρχίσει να πλήττεται από την επιδημία του Covid-19 στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αναγκάζοντας το Πεκίνο να λάβει πιο αυστηρά μέτρα.

Αλλά κι οι παράκτιες πόλεις του Τσινγκντάο (ανατολικά) και του Νταλιάν (βορειοανατολικά) έχουν λάβει παρόμοια μέτρα με τον δήμο του Πεκίνου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο: «εξετάζουμε επί του παρόντος την πιθανότητα να υιοθετήσουμε μέτρα πρόληψης κι ελέγχου, που θα είναι επιστημονικά, επαρκή κι εστιασμένα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν.

Επιταχύνεται η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας επιταχύνεται, αλλά η κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού στο επίκεντρο της, την επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσα της Ουχάν, συνεχίζει να είναι δύσκολη, ανακοίνωσε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος σήμερα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Κίνα δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί εκ νέου η επιδημία του κοροναϊού σε κάποιες περιοχές, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει τις προσπάθειες για αυστηρότερο έλεγχο της επιδημίας και θα εφαρμόσει με ταχύτερο ρυθμό διάφορα έργα που αφορούν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σύμφωνα με το Πολιτικό Γραφείο, ενώ βελτιώνεται με ταχύτερο ρυθμό η κατάσταση για τον έλεγχο της επιδημίας, πρόσθεσε.

Βρετανία: «Περιμένουμε περισσότερα περιστατικά κορονοϊού»

Περισσότερα περιστατικά κοροναϊού αναμένουν οι βρετανικές αρχές, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, αν και μέχρι στιγμής ο αριθμός τους παραμένει περιορισμένος στους 13 ασθενείς, εκ των οποίων οι οχτώ έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από τις ειδικές μονάδες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) όπου νοσηλεύονταν.

Σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι αρχές δημόσιας υγείας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έχοντας τέσσερις στόχους που είναι ο περιορισμός, η καθυστέρηση, η έρευνα και η μείωση, και ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια που θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που ο ιός εξελιχθεί σε πανδημία – αν και, όπως σημείωσε, προς το παρόν βρίσκονται σε ισχύ τα σχέδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που κατά δεκάδες στη χώρα αποφασίζουν για προληπτικούς λόγους να κλείσουν ή να στείλουν στο σπίτι μαθητές και προσωπικό επειδή πραγματοποίησαν εκδρομή σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας, ο Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν συνιστά το συνολικό κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διευθυντές των σχολείων που σκοπεύουν να κλείσουν τα σχολεία τους, θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τους αρμόδιους.

Ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι λειτουργούν κέντρα όπου γίνονται εξετάσεις για τον ιό σε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στην Αγγλία, ωστόσο, η NHS σκοπεύει να εφαρμόσει τεστ για τον κοροναϊό που θα μπορεί να γίνεται και από το σπίτι, ώστε να είναι εφικτή η εξέταση ευρύτερων ομάδων του πληθυσμού.