Απαισιόδοξος εμφανίστηκε με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Οι δηλώσεις του προέδρου έρχονται λίγες μέρες πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Δύση, που αναμένεται αρχίσουν την Πέμπτη στη Γενεύη.

«Η κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξη όσον αφορά στους Δυτικούς και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας για την ρύθμιση των προβλημάτων» που έχουν προκληθεί από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ροχανί την ώρα που υποδεχόταν αντιπροσωπεία ιρανών βουλευτών.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγσί σημείωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει σύντομα την πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη στρατιωτική βάση του Παρσίν. Μια επιθεώρηση των εγκαταστάσεων στο Παρσίν θα μπορούσε να γίνει μόνον εν μέσω μιας «κατάλληλης πολιτικής ατμόσφαιρας», σημείωσε ο ίδιος.

Η δήλωση αυτή γίνεται ενόψει του επόμενου γύρου συνομιλιών του Ιράν στη Γενεύη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, που αξιώνουν από την Τεχεράνη να βελτιώσει την συνεργασία της με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ.

Ο Αραγσί σημείωσε ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς και να άρουν ορισμένες από τις κυρώσεις τους προτού πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιθεώρηση. «Δεν θα υπάρξει καμία λύση χωρίς αυτά τα δύο σημεία», κατέληξε ο Αραγσί.