Το Βέλγιο δεν εκδίδει στην Ισπανία τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν

Αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους κατηγορούμενους πολιτικούς


ΚΟΣΜΟΣ
18:33
17/02/2020
Το Βέλγιο δεν εκδίδει στην Ισπανία τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν
loading

Το Βέλγιο δεν προτίθεται να παραδώσει στην Ισπανία τους φυγάδες Καταλανούς πολιτικούς Κάρλες Πουτζντεμόν και Τόνι Κομίν προτού το Ευρωκοινοβούλιο αποφανθεί για το αίτημα άρσης της ασυλίας τους ως ευρωβουλευτών, όπως προκύπτει από σημερινή απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.

Επιβεβαιώνοντας την απόφαση του φλαμανδόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών, ο συνήγορος των δύο Καταλανών Σιμόν Μπεκάρτ τόνισε πως «ο δικαστής αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον το αίτημα για απέλασή τους, αναμένοντας την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζντεμόν, και ο πρώην σύμβουλός του (υπουργός) Κομίν είχαν καταφύγει στο Βέλγιο στα τέλη του 2017, μετά τη δίωξή τους για απόπειρα στασιασμού -για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας- κι έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί την έκδοσή τους, εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Το βελγικό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου, που ανέστελλε την εξέταση της έκδοσής τους, λόγω της ιδιότητάς τους ως ευρωβουλευτών. «Στη συλλογιστική του, ο δικαστής τόνισε πως η απόφασή του σχετίζεται με την κρίση του Ιανουαρίου».

Αναφορικά με το ισπανικό αίτημα για την άρση της ασυλίας των Πουτζντεμόν και Κομίν, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει συσκεφθεί ακόμη. Σύμφωνα με πηγές του ευρωπαϊκού οργάνου η απόφασή του δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από τους Πουτζντεμόν και Κομίν ανοικτό είναι επίσης το ζήτημα εάν θα επικυρωθεί η ασυλία άλλων δύο Καταλανών πολιτικών που έχουν εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο: του πρώην αντιπρόεδρου Οριόλ Τζουνκέρας, που εκτίει ποινή 13 ετών για στασιασμό στην Ισπανία και της Κλάρα Πονσατί, που έχει καταφύγει στη Σκωτία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει