Την συγκίνηση του για την έλευση της τιμίας κάρας (ιεράς κεφαλής) του Αποστόλου Ανδρέα από την Πάτρα στην Λευκωσία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις, μετά την επίσημη υποδοχή της τιμίας κάρας στον ναό της του Θεού Σοφίας όπου θα εκτίθεται για προσκύνημα, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε: «Με την εδώ παρουσία θυμούμαστε όλοι και τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα ( σ.σ: στην κατεχόμενη Καρπασία) και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μονή, αλλά και την απόσταση που φαίνεται να μας χωρίζει. Μια απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για να νιώσουμε ότι έχουμε πράξει το καθήκον μας απέναντι σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που πίστεψαν σε αυτόν τον μεγάλο Απόστολο».

Η τιμία κάρα έφθασε στην Κύπρο με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας . Την συνόδευαν οι μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος και Μαντινείας Αλέξανδρος. Άγημα του στρατού απέδωσε τιμές και από την σκάλα του αεροσκάφους μέχρι την είσοδο της αίθουσας επισήμων του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας υπήρχε στρωμένο κόκκινο χαλί.

Την τιμία κάρα υποδέχθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, οι μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κιτίου Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

Σε δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο Απόστολος Ανδρέας έστω και για λίγες μέρες έρχεται σε μια περιοχή δική του, στη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον μητροπολίτη Πατρών για την αγάπη του προς την Κύπρο και το λαό της, ο οποίος υποφέρει εκτός από το εθνικό και από το οικονομικό πρόβλημα.

Ο μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, γιατί, όπως είπε, «προσκαλέσατε τον Απόστολο Ανδρέα να έρθει κοντά σας. Ήρθαμε με πολλή χαρά και συγκίνηση για να ευλογήσει ο Άγιος Ανδρέας και αυτό το μαρτυρικό λαό και να ευλογήσει αυτή τη γη τη ποτισμένη με τα αίματα ηρώων και μαρτύρων».