Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια σειρά από προτάσεις ώστε να βοηθήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν αποφάσεις, στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, για την καλύτερη αντιμετώπιση της εισροής χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τη Μεσόγειο.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να επαναφέρουν τις πιστώσεις που έχουν περικοπεί από τον προϋπολογισμό του 2014 για να ενισχυθούν τα μέσα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και του Frontex, του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει από την πλευρά της την εφαρμογή μιας μεγάλης επιχείρησης παρακολούθησης και διάσωσης των μεταναστών στα νερά της Μεσογείου, από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία, την Eurosur.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να τροποποιηθούν οι ισχύοντες κανονισμοί όσον αφορά την υποδοχή και φιλοξενία των παράνομων μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα. «Η αποβίβαση (σ.σ. των ανθρώπων αυτών) σε μια περιοχή δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το εν λόγω κράτος φέρει αποκλειστικά την ευθύνη τους», τονίζουν. Επιπλέον, ζητούν να αναθεωρηθούν οι νόμοι που προβλέπουν την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους παρέχουν βοήθεια σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα. Το αίτημα αυτό αφορά κυρίως την ιταλική νομοθεσία με βάση την οποία όποιος βοηθά λαθρομετανάστες μπορεί να καταδικαστεί για συνέργεια σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

«Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα πρέπει να θεωρηθεί θετική ενέργεια και σε καμία περίπτωση να μην υπόκειται σε κυρώσεις», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.