Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) «δεν είναι πλέον ο τόπος της δικαιοσύνης αλλά το παιχνιδάκι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε παρακμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το δικαστήριο αυτό, στη διάρκεια ομιλίας ενώπιον της Συνόδου Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης (UA) στην Αντίς Αμπέμπα.

«Αυτό το δικαστήριο ενεργεί καθ΄υπόδειξιν των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της κυριαρχίας των αφρικανικών κρατών και του αφρικανικού λαού, ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή “ρατσιστική δίωξη”, έχω μεγάλη δυσκολία να διαφωνήσω», πρόσθεσε, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της ομιλίας του, που είναι η πλέον δριμεία επίθεση εναντίον του CPI μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Ουχούρου Κενυάτα και ο αντιπρόεδρός του Ουίλιαμ Ρούτο, που εκλέχθηκαν από κοινού τον περασμένο Μάρτιο, αντιμετωπίζουν από το 2011 κατηγορίες από το CPI για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισαν στην πολιτικο-εθνοτική βία η οποία ξέσπασε μετά τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2007.

Ο Κενυάτα, η δίκη του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου, κατήγγειλε «τις υπολογισμένες ταπεινώσεις και τα σημάδια ατίμωσης που προκάλεσαν οι κατηγορίες». Η δίκη του Ρούτο και του συγκατηγορουμένου του, του ραδιοφωνικού παραγωγού Τζόσουα άραπ Σανγκ, ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου στη Χάγη.

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν ανησυχούν ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για διεθνή εγκλήματα. Αν και ορισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου φαίνονται απόλυτοι, αυτό δεν εφαρμόζεται παρά σε μη δυτικά κράτη», συνέχισε ο Κενιάτα.

«Θέλουμε να δούμε ένα δίκαιο και αμερόληπτο CPI σε όλο τον κόσμο, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε όταν όλος ο κόσμος, εκτός από την Αφρική, μοιάζει να εξαιρείται από την απόδοση ευθυνών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το δικαστήριο, από την έναρξη της λειτουργίας του το 2002, έχει απαγγείλει κατηγορίες ή έχει δικάσει μόνον Αφρικανούς.

«Δεν αποκομίζουμε παρά προκαταλήψεις και ρατσιστικές διώξεις από το CPI;» είπε.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικανικής Ένωσης, που συναντήθηκαν για να εξετάσουν τις σχέσεις της UA με το CPI, αποφάσισαν να ζητήσουν την αναβολή των δικαστικών διώξεων των Κενιάτα και Ρούτο πριν από την έναρξη της δίκης του πρώτου.

Εκτίμησαν πως «καμία δίωξη δεν πρέπει να ξεκινήσει ενώπιον δικαστηρίου εναντίον ενός αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης εν ενεργεία». Εναντίον του προέδρου του Σουδάν, Όμαρ ελ-Μπεσίρ, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το 2009 για εγκλήματα πολέμου, κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν).