Οι αφρικανοί ηγέτες συμφώνησαν σήμερα ότι ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δεν θα πρέπει να παραστεί στη δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφωνήσει να καθυστερήσουν οι διαδικασίες, όπως ανακοίνωσε ότι υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγιεσούς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης, στη διάρκεια της οποία εξετάστηκαν οι σχέσεις των κρατών της Αφρικής με το εν λόγω δικαστήριο.

Ο Γεμπρεγιεσούς δήλωσε ότι η Αφρικανική Ένωση θα ζητήσει να υπαχθεί η δίκη του Κενυάτα στο άρθρο 16 του Καταστατικού της Ρώμης, που προβλέπει την αναστολή οποιασδήποτε έρευνας ή δίωξης για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης, και ότι αν αυτό το αίτημα δεν γίνει δεκτό θα ζητήσει την αναβολή της, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Αν δεν γίνει δεκτό αυτό, η σύνοδος κορυφής αποφάσισε ο πρόεδρος Κενυάτα να μην παρουσιαστεί (ενώπιον του ΔΠΔ) μέχρι να απαντηθεί πραγματικά το αίτημα που έχουμε υποβάλει», σημείωσε ο ίδιος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Η δίκη του Κενυάτα ενώπιον του ΔΠΔ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της χώρας Ουίλιαμ Ρούτο δικάζεται από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο άνδρες διώκονται για το φερόμενο ρόλο τους στις πολιτικο-εθνοτικές βιαιότητες που είχαν σημειωθεί μετά τις προηγούμενες κενυατικές προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Το ΔΠΔ τους έχει απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.