Μπλόκο Ρωσίας στα γαλακτομικά από Λιθουανία

Οι Αρχές εντόπισαν σειρά παραβιάσεων στο σύστημα ελέγχων


ΚΟΣΜΟΣ
12:22
07/10/2013
Μπλόκο Ρωσίας στα γαλακτομικά από Λιθουανία
loading

Την απαγόρευση εισαγωγής γαλακτομικών προϊόντων από τη Λιθουανία ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές, εντείνοντας τις πιέσεις στη χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

Η ρωσική υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ότι διαπίστωσε σειρά παραβιάσεων των κανονισμών που δείχνουν ελλιπή άσκηση ελέγχου των λιθουανικών αρχών και την ανάγκη επιβολής περιορισμών στις εισαγωγές ειδών διατροφής.

Το μέτρο αποφασίστηκε την ώρα που η Λιθουανία οργανώνει τον επόμενο μήνα συνάντηση κορυφής με στόχο την προώθηση στενότερων εμπορικών σχέσεων ανάμεσα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ανατολικής Σύμπραξης. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τη Μόσχα, η οποία θεωρεί ότι η Ανατολική Σύμπραξη πλήττει τη ζώνη επιρροής της καθώς βλέπει πρώην δορυφόρους της όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία να επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λιθουανία κατήγγειλε πρόσφατα την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορά της με τη Ρωσία, με την οποία η πρώην σοβιετική δημοκρατία διατηρεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις. Σύμφωνα με το Βίλνιους, τα περιοριστικά αυτά μέτρα, που έχουν προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες στους μεταφορείς της, έχουν πολιτικά κίνητρα.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε κατήγγειλε προ ημερών τις πιέσεις που ασκούνται επί της Ουκρανίας για να εγκαταλείψει την πολιτική προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Αύγουστο, η Μόσχα ενίσχυσε προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Ουκρανία, επισήμως με την αιτιολογία ότι υπάρχουν ανησυχίες για την ποιότητα των αγαθών που εισάγονται στο ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, σύμβουλος του Κρεμλίνου είχε δηλώσει τότε ότι τα μέτρα έχουν ως στόχο να δείξουν στο Κίεβο τι περιμένει την Ουκρανία εάν επιμείνει στο θανάσιμο εναγκαλισμό της με τις Βρυξέλλες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει