Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς απείλησε να διακόψει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ, για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο μετά την άρνηση της πρώην γιουγκοσλαβικής επαρχίας να του επιτρέψει την είσοδο, ανέφερε σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Πολίτικα.

Ο Ντάτσιτς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκόπευε να επισκεφθεί σήμερα τον σερβικό θύλακα στην κατά πλειονότητα κατοικούμενη από Αλβανούς επαρχία, και να προτρέψει τους ομοεθνείς του να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές την 3η Νοεμβρίου.

Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της κοσοβάρικης κυβέρνησης Χαϊρετίν Κούτσι δήλωσε πως δεν πρόκειται να επιτραπεί σε οιονδήποτε Σέρβο πολιτικό να εισέλθει στο έδαφος του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του ενός μηνός της προεκλογικής εκστρατείας.

«Εγώ προειδοποίησα τις Βρυξέλλες πως η απόφαση των αρχών της Πρίστινας είναι σκανδαλώδης και αποτελεί ένα πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία», φέρεται να δήλωσε ο Ντάτσιτς.

«Εφόσον δεν μπορώ να πάω στο Κόσοβο και να προτρέψω τους Σέρβους να ψηφίσουν, τότε θα πρέπει να ρωτήσω εάν υπάρχει λόγος για εμένα να συνεχίσω τον διάλογο», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως θα θίξει το θέμα στην ΕΕ αύριο.

Η συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου στις τοπικές εκλογές αποτελεί μία από τις κομβικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει το Βελιγράδι προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ για την πιθανή εισδοχή της Σερβίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.