ΗΠΑ και Ιράκ ξαναρχίζουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

Είχαν διακοπεί μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί


ΚΟΣΜΟΣ
7:34
16/01/2020
ΗΠΑ και Ιράκ ξαναρχίζουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους
6
loading

Κοινές επιχειρήσεις με το Ιράκ άρχισαν εκ νέου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, μετά τη διακοπή λόγω της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην εφημερίδα The New York Times, το Πεντάγωνο ήθελε να επαναληφθούν το ταχύτερο οι επιχειρήσεις από κοινού με τις ιρακινές δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ώστε η τζιχαντιστική οργάνωση να μην μπορέσει να επωφεληθεί από την κατάσταση.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, οι κοινές επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο χωρών διακόπηκαν την 5η Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά το φονικό αεροπορικό πλήγμα με στόχο τον στρατηγό Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Την ίδια ημέρα, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκδίωξη των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Επιστολή που επιδόθηκε «κατά λάθος» από τους Αμερικανούς στις ιρακινές αρχές δημιούργησε σύγχυση, δίνοντας την εντύπωση ότι πράγματι η Ουάσινγκτον ετοιμαζόταν να αποσύρει τα 5.000 και πλέον στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που παραμένουν ανεπτυγμένα στο Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να στείλει στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία για να αρχίσει συζήτηση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέτεινε ότι δεν εννοεί ούτε καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο, παρά μόνο για «τον καλύτερο τρόπο να επαναβεβαιωθεί» η «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πομπέο εξάλλου ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι «όλοι» οι ιρακινοί ηγέτες του είπαν «κατ’ ιδίαν» ότι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του ΙΚ.

Δεν απέκλεισε ωστόσο τη μείωση του μεγέθους της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ, κάτι που συνάδει με την πρόθεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ να απεμπλακούν από κάποιες τουλάχιστον πολύ δαπανηρές αποστολές στη Μέση Ανατολή.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Unexpected Opponent

  T ι Z η τ ο υ ν στη περιοχη εκείνη οι Aμερικανοι g a n g s t e r s ? O ν τ α ς κ υ ν ι κ ο ι και Σ τ υ γ ν ο ι A π ο ι κ ι ο κ ρ α τ ε ς , λ ε η λ α τ ο υ ν , π λ ι α τ σ ι κ ο λ ο γ ο υ ν τον π ε τ ρ ε λ α ι κ ο - και O χ ι μ ο ν ο - π λ ο υ τ ο των χωρών εκείνων και σ τ η ν ο υ ν Σ τ ρ α τ ι ω τ ι κ ε ς B α σ ε ι ς για την ε π ε κ τ α σ η του π α γ κ ο σ μ ι ο υ H γ ε μ ο ν ι σ μ ο υ και T υ χ ο δ ι ω κ τ ι σ μ ο υ T o υ ς , π ρ ο ω θ ο υ ν τα A ν ο μ α Σ υ μ φ ε ρ ο ν τ α T o υ ς , A δ ι α φ ο ρ ο υ ν για τα π α ν δ ε ι ν α των πληθυσμών τα οποία - π α ν δ ε ι ν α - θ ε ω ρ ο υ ν A σ η μ α ν τ ε ς μ ι κ ρ ο λ ε π τ ο μ ε ρ ε ι ε ς , A λ λ α τα Σ κ ο τ ε ι ν α και A π α ν θ ρ ω π α Σ χ ε δ ι α T ο υ ς θα πάνε X α μ ε ν α , O π ω ς και οι I δ ι ο ι .

  1. avatar Unexpected Opponent

   Oι Aμερικανοι g a n g s t e r s δ ε δίστασαν π ο τ ε να στείλουν σε διάφορα Σ φ α γ ε ι α τα νιάτα της χώρας T o υ ς A ρ κ ε ι να π ρ ο ω θ ο υ ν τ α ι τα A ν ο μ α Σ υ μ φ ε ρ ο ν τ α T o υ ς .

 2. avatar Unexpected Opponent

  To ISIS είναι δημιούργημα των Aμερικανων g a n g s t e r s , α λ λ α στις περιοχές εκεινες εθεάθησαν επίσης μ ι σ θ ο φ ο ρ ο ι Eυρωπαικων χωρών . Οι δ ι ε θ ν ε ι ς N τ α β α τ ζ η δ ε ς είναι π α ν τ α χ ο υ παρόντες .

 3. avatar Τόνο Μάσας.

  Οι Αμερικάνοι ξεφορτώνονται τους Μεξικανους, τους Πορτορικάνους, τους Αφροαμερικάνους, τους Ιρλανδους, τους Ιταλούς τους φυλακισμένους τους άστεγους, τους άνεργους τους αλκοολικούς και τους τοξικομανείς στέλνοντας τους να πολεμήσουν σαν στρατιώτες στις άλλες χώρες. Ετσι καταπολεμούν την ανεργία, στην χώρα τους απαλλάσσονται απο τους παραβατικούς, απο τους μη παραγωγικούς, τους μη υπάκουους, κερδίζουν απο τις κατακτήσεις τους το πλιάτσικο και την αρπαγή στις άλλες χώρες, πουλάνε όπλα, χρησιμοποιούν τα δικά τους ενισχύουν την πολεμική βιομηχανία και την τεχνολογία τους δημιουργούν θέσεις εργασίας και παράλληλα χρησιμοποιούν το χόλιγουντ και τις σειρές για να επιβάλλουν την προπαγάνδα τους και τον αμερικάνικο τρόπο ζωής που χωρίς αυτόν δεν μπορείτε να ζήσετε γατάκια.

  1. avatar Unexpected Opponent

   Bιβλιο με τίτλο Al kaida , το π α γ κ ο σ μ ι ο δίκτυο του T ρ ο μ ο υ , των εκδόσεων Σύγχρονοι Ορίζοντες .

   1. avatar Unexpected Opponent

    Iσλαμικη T ρ ο μ ο κ ρ α τ ι α και Aμερικανοι g a n g s t e r s : Σ υ γ κ ο ι ν ω ν ο υ ν τ α δοχεία .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει