Σημαντικές ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις, που πολεμούν στη Συρία ανακοίνωσαν χθες το βράδυ πως δεν τις εκπροσωπεί καμιά οργάνωση που έχει τη βάση της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συνασπισμού.

«Ο Εθνικός Συνασπισμός και η κυβέρνηση του Άχμαντ Τούμεχ (που επελέγη πρόσφατα) δεν μας εκπροσωπούν και ούτε τους αναγνωρίζουμε», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους 13 από τις πιο ισχυρές ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις.

Μεταξύ εκείνων που υπογράφουν το κείμενο αυτό είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, η Ταξιαρχία Αλ-Ταουχίντ, που είναι η κύρια ανταρτική οργάνωση στην περιοχή του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) και οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα.

Η ριζοσπαστική, αλλά όχι τζιχαντιστική οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ υπέγραψε επίσης το κείμενο, όπως και η 19η Μεραρχία, ένας σημαντικός αλλά σχετικά πρόσφατος σχηματισμός που προέκυψε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν πως ο ισλαμικός νόμος πρέπει να είναι η μοναδική πηγή της νομοθεσίας.

«Οι δυνάμεις αυτές καλούν όλες τις πολιτικές και τις στρατιωτικές οργανώσεις να ενωθούν μέσα σ’ ένα σαφώς μουσουλμανικό πλαίσιο που είναι θεμελιωμένο στη σαρία, καθιστώντας την μοναδική πηγή της νομοθεσίας», δηλώνουν. Σ’ αυτή την ανακοίνωση αναφοράς καλούν επίσης σε «ενότητα» και σε «απόρριψη των διαιρέσεων … βάζοντας το συμφέρον του (ισλαμικού) έθνους υπεράνω του συμφέροντος της (κάθε) οργάνωσης».

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ αναζωπυρώνονται οι μάχες που φέρνουν αντιμέτωπους μαχητές πολλών παρατάξεων μεταξύ των ανταρτών εναντίον του Μετώπου αλ-Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.