Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε πως το Βερολίνο δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση του Ιράν να αγνοήσει τα όρια μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει.

«Αυτό που ανακοίνωσε το Ιράν δεν είναι, πιστεύουμε, η σωστή πορεία και άρα πρέπει να βρούμε μια κοινή απάντηση», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μάας μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας στις Βρυξέλλες.

Βάσει των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία μπορούν να προχωρήσουν στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, αν και ο Μάας δεν επεκτάθηκε.

«Το Ιράν έχει ευθύνη για την αποκλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ»

Το Ιράν θα πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την αμερικανική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ένας από τους ανώτατους στρατιωτικούς του διοικητές, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, κατακρίνοντας την Ισλαμική Δημοκρατία για όξυνση της έντασης στην περιοχή.

“Λέω σαφώς ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση στην περιοχή και συνεπώς είναι ευθύνη του Ιράν να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση”, δήλωσε σε συνάντηση των Γερμανών συντηρητικών στη Βαυαρία.

Η υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει μια διεθνή στρατιωτική συμμαχία να συνεχίσει να πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. “Εάν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας θα εξαρτηθεί κυρίως από την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης. Οι συνομιλίες για το θέμα αυτό συνεχίζονται επί του παρόντος”.