Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο, λόγω της ανάγκης παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, για τον συντονισμό της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος επρόκειτο να είναι ο τελευταίος σταθμός στο ταξίδι του κ. Πομπέο, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κύπρο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου του State Department, Μόργκαν Ορτέιγκους, η απόφαση για αναβολή της επίσημης περιοδείας λήφθηκε λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, η περιοδεία του Πομπέο αναβλήθηκε «λόγω της ανάγκης του γραμματέα να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, για να συνεχίσει να παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Ιράκ και να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτάγκους σε ανάρτησή του στο Twitter.

Να σημειωθεί ότι oι συναντήσεις θα προγραμματιστούν εκ νέου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε επαφή με το State Department για καθορισμό νέας ημερομηνίας έλευσης του κ. Πομπέο στην Κύπρο.