Τον Τζέιμς Γκόλντστιν τον διακρίνεις εύκολα μέσα στο πλήθος: είναι ένας ελαφρώς ηλικιωμένος κύριος, ντυμένος πάντα έξαλλα και προκλητικά, ασορτί με κοστούμια σε δέρμα ιδιαίτερων ζώων (από πύθωνα μέχρι στρουθοκάμηλο) και καπελάκι αντίστοιχης αισθητικής.

Παρά το επιδεικτικό (τι επιδεικτικό δηλαδή, κραυγαλέο) παρουσιαστικό της μοναδικής αυτής μορφής, ο Τζίμι είναι ένας ζωντανός θρύλος του ΝΒΑ! Και πολλά-πολλά ακόμα φυσικά, καθώς στην επαγγελματική του κάρτα φιγουράρουν τρεις φαινομενικά διαφορετικές ασχολίες: όποιος μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο(!), θα διαβάσει ότι ο Τζίμι ασχολείται με τη μόδα, την αρχιτεκτονική και το μπάσκετ.

Εδώ και μπόλικες δεκαετίες -κανείς δεν ξέρει πόσες ακριβώς και ο Τζίμι κρατά το στόμα του σφαλιστό-, ο γιος ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος από το Μιλγουόκι έβαλε σκοπό να μπει στον κόσμο της μόδας. Ταξίδεψε λοιπόν σε Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη, αλλά και σε Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι, για να βρεθεί στα διεθνή ντεφιλέ και τις κορυφαίες μαζώξεις της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας.

Κανείς δεν ξέρει ωστόσο πώς έκανε ο Γκόλντστιν την αμύθητη περιουσία του και σίγουρα ο ίδιος δεν θα αποκαλύψει λέξη. Κι αυτό γιατί επιδιώκει να τον θυμούνται ως σούπερ-φίλαθλο του μπάσκετ! Η περιουσία του, σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και με βάση τον πολυτελέστατο τρόπο ζωής του, ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αν και μόνο σπέκουλες μπορούν να γίνουν για την πηγή του πλουτισμού του.

Ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής του στην κτηματομεσιτική και μιας σειράς ακόμα πετυχημένων επενδυτικών κινήσεων. Ο ίδιος, συμβάλλοντας στον θρύλο του, δεν βγάζει μιλιά για τα λεφτά του, ξέρει ωστόσο να τα χαίρεται: το σπίτι του στο Λος Άντζελες, εκεί στους λόφους του 90210, είναι αξιοθέατο της πόλης και όχι άδικα! Έργο του θρυλικού αρχιτέκτονα John Lautner (1963), το «καλυβάκι» του Τζίμι έχει εμφανιστεί σε ταινίες όπως ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» (1998) και οι «Άγγελοι του Τσάρλι» (2003), με την αισθητική του και τη θέα στην Πόλη των Αγγέλων να κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.

Πώς περνάει όμως τον χρόνο του ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής που δεν ασχολείται με επενδύσεις; Εύκολο, παρακολουθεί μανιασμένα μπάσκετ! Για τον άνθρωπο όμως που ο τίτλος «οπαδός» έμοιαζε λίγος και έπρεπε να εφευρεθεί ο αδόκιμος «σούπερ-οπαδός» για να τον περιγράψει, το ΝΒΑ δεν είναι απλός χόμπι ή πάθος, είναι όλη του η ζωή.

Παρακολουθεί περισσότερους από 100 αγώνες ΝΒΑ τη σεζόν και η φωνή του έχει κύρος στον οπαδικό κόσμο του Λος Άντζελες. Οι απόψεις του τόσο για την αγαπημένη του ομάδα όσο και το ΝΒΑ συνολικά φιλοξενούνται συχνά στον αθλητικό Τύπο, την ίδια ώρα που η ασυνήθιστη φιγούρα του αποτελεί κάτι σαν μασκότ των γηπέδων της Αμερικής.

Κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας των Λέικερς από τη δεκαετία του ’60, ο Τζίμι περνά το μεγαλύτερο μέρος της μπασκετικής σεζόν ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη για να είναι κοντά στην ομάδα του. «Ο Τζέιμς Γκόλντστιν είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ΝΒΑ σε όρους εισιτηρίων του κόσμου», δηλώνει ο κομισάριος του ΝΒΑ, David Stern, για να συνεχίσει με νόημα: «Και είναι βέβαια ο πιο ιδιόρρυθμα ντυμένος οπαδός!».

«Έχει πραγματική αγάπη για τη μόδα», προσθέτει ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, στα σόου του οποίου ο Γκόλνστιν παραβρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια, για να καταλήξει: «Αντικατοπτρίζεται στον γεμάτο αυτοπεποίθηση τρόπο που ντύνεται».

Επόμενο είναι ο ζάμπλουτος θρύλος των παρκέ του ΝΒΑ να κυκλοφορεί συχνά με αιθέριες υπάρξεις, σφραγίζοντας με τη μορφή του τον μαγικό κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ…