Για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή έπειτα από μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, προειδοποίησε σήμερα ο ιταλός υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αν και η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε υποστηρίξει την εκστρατεία του NATO στη Συρία, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βάσεις στο έδαφός της εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιτεθούν στη Συρία χωρίς εντολή του ΟΗΕ.

«Η Ιταλία, μία χώρα που ουδέποτε απέφυγε τις ειρηνευτικές αποστολές και τα καθήκοντά της για τη σταθεροποίηση σε περιοχές που κινδύνευαν να αποσταθεροποιήσουν είτε τη χώρα μας, είτε την Ευρώπη μας», τόνισε ο Μάουρο.

Ο 52χρονος υπουργός, δήλωσε πως «πόλεμος και ειρήνη στη Συρία σημαίνει πόλεμος και ειρήνη σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Ο Μάουρο υπέδειξε την αναταραχή σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, όπως και την απειλή που αντιπροσωπεύει η γενίκευση της σύρραξης στη Συρία για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τα συμφέροντα άλλων κρατών της περιφέρειας, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν κι η Τουρκία.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία, το οποίο προσωρινά τουλάχιστον μοιάζει να απομακρύνεται, ο Μάουρο δήλωσε πως «η εξαπόλυση μίας στρατιωτικής δράσης, πολύ περισσότερο μονομερώς, θα υπέσκαπτε τις καλοπροαίρετες προσπάθειες όλων εκείνων των κρατών που επιδιώκουν μία πολιτική λύση».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η θέση της Ιταλίας, που συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό κι η Γερμανία, είναι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε» και επισήμανε πως οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να επαναλάβουν τις προσπάθειες για να φέρουν τη συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ώστε αυτοί οι ίδιοι να αποφασίσουν ποιος πρόκειται να κυβερνά τη Συρία στο μέλλον.

«Σήμερα ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Άσαντ πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα ρόλο, ενώ άλλοι τον θέλουν οριστικά έξω από την εικόνα. Θα ανακαλύψουμε ποιος συμβιβασμός θα προκύψει από τον διάλογο αυτόν μόνον όταν τα δύο μέρη καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο ιταλός υπουργός σημείωσε επίσης πως η χώρα του θα συνδράμει τη Λιβύη, η οποία πασχίζει να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αναλαμβάνοντας να εκπαιδεύσει περίπου 5.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων στην Ιταλία.

Η πρωτοβουλία αυτή, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της Ιταλίας τον Ιούνιο, κατά τη σύνοδο της G8, «θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες με την άφιξη των πρώτων 400 ανδρών», δήλωσε.