Με φόντο τις συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο για αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, μετά τους πολύχρονους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών τίμησαν σήμερα την 12η θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που σημάδεψε την σύγχρονη αμερικανική ιστορία, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στο διεθνές σκηνικό.

Στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πια τελετή στο Σημείο Μηδέν του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με την ανάγνωση των ονομάτων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μέλη οικογενειών των θυμάτων, αστυνομικοί και πυροσβέστες, εκατοντάδες πολίτες της αμερικανικής μεγαλούπολης, ο νυν και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και Ρούντολφ Τζουλιάνι, αντίστοιχα, συγκεντρώθηκαν και φέτος γύρω από τις δυο τεχνητές λίμνες του μνημείου, όπου βρίσκονταν τα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων.

Στην περίμετρο των λιμνών -φτιαγμένες από σκούρο γρανίτη, με τους μεγαλύτερους τεχνητούς καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική- είναι χαραγμένα τα ονόματα των νεκρών κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και από την βομβιστική επίθεση του 1993. Κοντά στο Μνημείο και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αναμένεται να αναγερθεί και η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που θα είναι ο μοναδικός χώρος λατρείας.

Τελετές για τις τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Πεντάγωνο, παρουσία του προέδρου Ομπάμα και στο Σάνκσβιλ στην Πενσιλβάνια. Συνολικά, εκείνη την ημέρα, είχαν χάσει τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 36 πρόσωπα ελληνικής καταγωγής.